Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні зареєстровано третій випадок захворюваності на дифтерію. МОЗ України закликає вакцинуватись

10 липня 2018
11267

В Україні зареєстровано третій випадок захворювання на дифтерію, захворів підліток 15 років у Київській області, діагноз підтверджений лабораторно. Дитині ввели протидифтерійну сироватку, її стан стабільний, зараз вона перебуває в інфекційному відділенні Київської обласної дитячої лікарні м. Боярка.

Нагадаємо, що у разі захворювання на дифтерію необхідним є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки (ПДС), яка нейтралізує дію дифтерійного токсину.  В Україні достатня кількість вакцин та протидифтерійних сироваток.

МОЗ України рекомендує якнайшвидше зробити необхідні щеплення проти дифтерії дітям і дорослим. Якісна та  безпечна вакцина є в усіх регіонах України, і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих. Водночас, рівень вакцинації проти дифтерії залишається низьким - лише половина українських дітей отримала захист третьою дозою вакцини АКДП у віці 18 міс. минулого року, і менше половини дорослих.

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити щеплення проти дифтерії дітям, які пропустили його за календарем вакцинації, вчасно вакцинувати дітей за графіком,  згідно з календарем профілактичних щеплень, а також нагадує про обов’язкову  ревакцинацію дорослих від дифтерії кожні 10 років.

Для дітей централізовано закуповується вакцина проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП (з цільноклітинним кашлюковим компонентом), що дає найкращий захист. Також наявна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

На 1 червня 2018 року в Україні наявні 2,2 млн доз вакцини АКДП, 557 тис. доз АДП та 5,2 млн доз АДП-М.

В Україні наявні 800 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу країна отримала наприкінці 2017 року. Препарати мають сертифікат якості GMP, що гарантує, що продукція постійно виробляється і контролюється за стандартами якості, які відповідають її призначенню, та відповідно до вимог реєстраційного досьє.

Нагадаємо, інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, які дуже погано знімаються з поверхні. Це  може  ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити:

  • загальну слабкість
  • біль у горлі
  • набряк мигдаликів, слизових оболонок ротоглотки

Якщо ви відчули якийсь із цих симптомів, негайно зверніться до лікаря.

Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів
  • пошкодження серцевого м'яза (міокардит)
  • ушкодження нерва (поліневропатія)
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію)

Докладніше про дифтерію, її симптоми і можливі ускладнення Ви можете почитати тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ