Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В обласному кардіоцентрі у Дніпрі – надсучасний ангіограф

6 грудня 2018
1420

Це апарат нового покоління, який дозволяє проводити рентгенологічне дослідження судин серця, мозку, нирок та всіх відділів аорти. Завдяки новому ангіографу лікарі Дніпропетровського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії зможуть не тільки діагностувати патології судин, але і лікувати інфаркти та інсульти - встановлювати стенти та кардіостимулятори.

Ангіограф був придбаний за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у Дніпропетровській області. Вартість обладнання - 500 тисяч євро. Приміщення, де розміщене медичне обладнання, облаштовано за кошти бюджету Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

«Раніше ми могли допомагати лише хворим із судинними захворюваннями серця. Для обстеження інших органів – направляли в лікарню Мечникова. Тепер комплексне обстеження можна провести тут, на місці, і за один сеанс. Найважливіше – завдяки цьому обладнанню будемо поліпшувати стан здоров’я та рятувати життя пацієнтів», – розказала директорка Дніпропетровського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії Олена Лугова.

З допомогою нового обладання лікарі зможуть чітко визначати області ураження, оцінювати структуру судин різного калібру, виявляти зони звуження, порушення кровообігу, аномалії розвитку, а також діагностувати новоутворення.

Ангіограф не має обмежень щодо ваги пацієнта і здатний витримати понад 200 кг. Це важливо з точки зору навантаження на платформу при реанімації хворого.

Апарат дозволяє синхронно працювати двом бригадам медиків – хірургам і реаніматологам. Ще одна з переваг – моделювання 3D зображення органів: це спрощуватиме роботу судинних хірургів та підвищить ефективність проведених маніпуляцій. Окрім того, для пацієнтів нове обладнання нешкідливе: рівень опромінення дозволяє обстежувати навіть дітей.

«На сьогодні це найсучасніше обладнання в області для діагностики та оперативних втручань. Крім того, цьогоріч витратні матеріали для коронарографії та стентування забезпечив обласний бюджет, а це біля 60 млн грн. Жодна область не виділяє стільки коштів на лікування серцево-судинних захворювань», – наголосила директорка департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Наталія Будяк.

За словами медиків, два ангіографи, які є в закладі, донедавна працювали в цілодобовому режимі за різними напрямками. Тепер один з них виділили винятково під екстрену допомогу при інфарктах 24/7/365. Усі дослідження та оперативні втручання, які лікарі проводитимуть на новому ангіографі, – безоплатні для пацієнтів.

Загалом у Дніпропетровській області реєструється 5 тис гострих інфарктів міокарда щороку.  Обладнання, закуплене за кошти проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», дозволить поліпшити доступність та підвищити якість медичних послуг для населення.

Читайте також