Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уперше в Україні студенти-медики склали міжнародний іспит з основ медицини (IFOM)

5 липня 2019
11259

Студенти 3 курсу спеціальності «Медицина» вперше складали міжнародний іспит з основ медицини (IFOM) як частину Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). Іспит проходив у 21 закладі вищої освіти протягом 1-3 липня. 

Незважаючи на намагання саботувати IFOM у різний спосіб, на складання іспиту з’явилась абсолютна більшість студентів: 

  • 88,7% із зареєстрованих студентів прийшли на складання IFOM українською мовою у веб-форматі - громадяни України і невелика частина іноземних студентів, які складали іспит українською;
  • 57,2% із зареєстрованих студентів з‘явились на складання IFOM англійською мовою у веб-форматі - громадяни іноземних країн;
  • 66,4% із зареєстрованих студентів з’явились на складання IFOM російською мовою у паперовому (бланковому) форматі - громадяни іноземних країн.

Більшість студентів складали іспит 1 липня - більше 8 тисяч третьокурсників, 2 липня - понад 3,5 тисячі, а 3 липня - 750 студентів. Водночас із п’яти університетів, що саботували складання іспиту у перший день, три виявили бажання скласти його на другий день. 

Іспит проводився у 21 закладі вищої освіти. Для проведення іспиту у ЗВО було залучено 345 прокторів, 25 з яких для проведення іспиту у паперовій (бланковій) формі, 320 - для проведення іспиту у комп'ютерній формі.
 

Як студенти складали IFOM українською мовою у веб-форматі

Найактивніше IFOM складали українською мовою у веб-форматі. Загалом у тестуванні взяли участь 7107 із 8012 зареєстрованих студентів. В основному іспит в цьому форматі складали громадяни України, також була невелика частина іноземних студентів.

У більшості медичних ЗВО (14 з 21) явка студентів для здачі IFOM у комп'ютерному форматі українською склала понад 90%. Найактивніше складали іспит в Запорізькому державному медичному університеті (99,3 % студентів), Львівському національному медичному університеті (97,9), Буковинському державному медичному університеті (97,7%). 

Показники явки ще у чотирьох ЗВО (ХНМУ, УжНУ, ДМІТНМ, МАЕМ) коливалися в межах 80-90%. У Сумському державному університеті іспит прийшли складати 65,5% студентів. 

Вкрай низькі показники явки лише в двох ЗВО - в Харківському національному університеті (29,7%) та Івано-Франківському національному медичному університеті (21,1%). 

 

Як складали IFOM англійською та російською мовами іноземні студенти

Нижчою була явка іноземних студентів, які складали іспит у паперовій (бланковій) формі російською мовою - 66,4% (284 з 428 студентів).  На іспит не з’явився жоден з 54 іноземних російськомовних студентів Сумського державного університету. В Одеському національному медичному університеті тестування російською проходили 2 з 23 зареєстрованих студентів, у Харківському національному університеті - 2 з 36.

100% іноземних студентів склали іспит російською у Запорізькому державному медичному університеті та Вінницькому національному медичному університеті. 

На проходження IFOM англійською мовою у веб-форматі зареєструвались 4442 іноземних студенти, а прийшли 2543, тобто 57,2%. Це - найнижчий показник явки. Зовсім не з’явилися студенти Сумського державного університету (0 зі 115 зареєстрованих). Також вкрай низькою була явка в Івано-Франківському національному медичному університеті (з’явився 1 студент з 102), Одеському національному медичному університеті (7 студентів з 583), Харківському національному університеті (13 з 601). 

Серед іноземних студентів, що здавали іспит англійською у веб-форматі, явка понад 90% була в 7 університетах: ЗДМУ (98,7%), БДМУ (96,9%), УМСА (95,6%),  ДЗ ДМА (93,1), НМУ (92,1%), ЛНМУ (91,7%), ВНМУ (91,5).

Ті студенти, які не з’явились на складання іспиту без поважних причин, отримають “0” балів і зможуть перескласти іспит за власний кошт у серпні, відповідно до графіку Центру тестування МОЗ України.

Нагадаємо, що IFOM перевіряє рівень професійної компетентності із фундаментальних дисциплін, містить 160 питань та не має на меті відрахувати студентів. Його завдання розробляються та перевіряються однією з найавторитетніших у світі атестаційних агенцій – Національною радою медичних екзаменаторів США (NBME). В Україні іспит адмініструється Центром тестування при МОЗ України спільно з NBME.

Результати IFOM студенти отримають 6 серпня. 

Позиція МОЗ України залишається незмінною: якість медичної освіти потребує прозорої і чесної оцінки, адже сьогоднішні студенти - майбутні лікарі, які нестимуть відповідальність за здоров’я і життя українського суспільства.

*Дані оновлено
Читайте також