Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ухвалено Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань

31 липня 2018
14211

Вперше в Україні системно впроваджуватимуть заходи з профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища. На засіданні Кабінету Міністрів ухвалено розроблений МОЗ України Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку.

Понад 80% смертей в Україні спричинено хворобами системи кровообігу, новоутвореннями, хронічними обструктивними хворобами легень, діабетом. Це ті хвороби, яким в багатьох випадках можна запобігти, змінивши спосіб життя. Недотримання базових правил харчування, режиму рухової активності, безпеки на дорозі, а також шкідливі звички є причиною численних хвороб і передчасної смертності. Так, українські чоловіки в середньому живуть 67 років, жінки – 77. Це значно менше у порівнянні з тривалістю життя людей в інших європейських країнах.

МОЗ України разом з іншими міністерствами розпочинає довготривалу національну кампанію для запобігання неінфекційним захворюванням. Першою чергою, мова йде про розробку та реалізацію інформаційної політики і проведення масштабної роз’яснювальної роботи щодо основних факторів ризику неінфекційних хвороб (тютюнокуріння, вживання алкоголю, нездорового харчування, недостатньої фізичної активності тощо) та їх наслідків для здоров’я.

Впровадження Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку дозволить Україні:

  • до 2030 року на третину зменшити передчасну смертність від неінфекційних захворювань: серцево-судинних захворювань, раку, діабету та хронічних респіраторних захворювань та інших;
  • щонайменше на 10% зменшити зловживання алкоголем;
  • на 10%  зменшити поширеність низької фізичної активності;
  • скоротити на 30% споживання солі;
  • знизити до показника 18,5% поширеність споживання тютюнових виробів населенням у віці понад 15 років;
  • зупинити зростання захворюваності на ожиріння та діабет;
  • на 25% знизити смертність від ДТП.

Ухвалення Національного плану передбачене в рамках виконання Угоди про Асоціацію України та ЄС у напрямку реформи системи громадського здоров’я.

Докладніше: Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку

Читайте також