Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У рамках сесії ООН Україна презентувала кроки у боротьбі з новими психоактивними речовинами

22 березня 2019
2915

21 березня українська делегація провела паралельний захід щодо протидії новим психоактивним речовинам в в нашій країні - в рамках 62-ої сесії Комісії ООН з наркотичних засобів, що проходить у Відні (Австрія), за підтримки проекту Європейського Союзу «EU-ACT».

До заходу долучились Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук та представник Європейської Комісії з питань внутрішніх справ та організованої злочинності Петер Міхок.

Члени української делегації на чолі з директором ДУ «Центр психічного здоров'я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров'я України» Сергієм Шумом розказали про роль Міністерства охорони здоров’я України, Національної поліції України та Служби безпеки України в протидії незаконному обігу нових психоактивних речовин.

Нові психоактивні речовини за своїми властивостями та структурою є аналогами заборонених наркотичних засобів і психотропних речовин. У нашій країні наразі немає законодавчого механізму оперативного виявлення і встановлення національного контролю за обігом таких речовин. Це є перешкодою для ефективної протидії їхньому обігу. Нинішній процесуальний шлях є тривалим, обтяжливим і неприйнятним для ефективної боротьби.

Міністерство охорони здоров’я України спільно з Національною поліцією України та Службою безпеки України розробили порядок віднесення засобів і речовин до аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин. Цей порядок ґрунтується на подібності хімічної структури речовини до хімічної структури речовини, внесеної до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 770, за умови, якщо обидві речовини виводяться з однієї базової структури при мінімальній кількості відмінностей у порівнянні з іншими речовинами з Переліку з тією ж базовою структурою.

Внаслідок відвідання заходу представником країни-агресора Постійному представнику України при міжнародних організаціях у Відні Ігорю Прокопчуку довелося блокувати спробу Російської Федерації до легітимізації тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь. Увагу учасників заходу було привернуто до належності Кримського півострова Україні, триваючої агресії Росії проти нашої держави, а також нехтування РФ міжнародним правом та резолюціями Генеральної Асамблеї ООН.

Нагадаємо, у грудні 2018 року Уряд визначив, що забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу та координація діяльності органів виконавчої влади з цих питань є окремими завданнями Міністерства охорони здоров’я України.

Читайте також