Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Спалах вірусного гепатиту А на Дніпропетровщині: дитина залишається під наглядом лікарів

3 жовтня 2023
463

На Дніпропетровщині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному із сіл Кам'янського району. Захворіла родина — батьки та дитина. Дорослих вже виписали з лікарні, дитина залишається під наглядом медиків. За даними обласного Центру контролю та профілактики хвороб зараження, ймовірно, відбулось контактно-побутовим шляхом та через порушення правил особистої гігієни. 

Наразі фахівці Дніпропетровського центру контролю і профілактики хвороб проводять епідрозслідування осередку спалаху: вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води. Інших випадків зараження серед населення — не зафіксовано. 

Нагадаємо, гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може  мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. 

Для профілактики інфікування вірусного гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина. Вакцини від гепатиту А, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку, дозволені до використання дітям віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.