Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Що відбувається в “ОХМАТДИТі”: оперативна інформація

31 серпня 2018
6959

Наразі в “ОХМАТДИТі” стабілізується ситуація з кадровим забезпеченням, уточнюються дати консультацій іноземних партнерів, продовжується реорганізація і боротьба з корупцією.

Що відбувається в "ОХМАТДИТі"

1. Медперсонал забирає свої заяви про звільнення

Станом на 30 серпня, з 10 медсестер, які написали заяви на звільнення, 6 змінили свою думку і залишаються працювати у лікарні. Актуальними наразі залишаються заяви про звільнення  4 лікарів-гематологів відділення ТКМ, лікаря-трансфузіолога та декількох працівників унікальної лабораторії лікарні: біологів та лаборантів.

2. Лікарня спілкується з кандидатами на вакантні посади

У понеділок, 3 вересня, “ОХМАТДИТ” починає проводити співбесіди з 8 кандидатами на програму для лікарів, які хочуть навчитися на гематологів в кращих іноземних фахівців та працювати у головній дитячій лікарні країни. Також є кандидат на посаду трансфузіолога.

3. “ОХМАТДИТ” узгоджує дати консультацій із фахівцями закордонних клінік

Фахівці з Італії приїдуть в “ОХМАТДИТ” у жовтні. Офіційно підтвердили готовність проводити дистанційні та виїзні кількамісячні консультації клініки  Литви, США (Чікаго) та Канади. Також розробляється план стажування українських лікарів у найкращих клініках Європейського Союзу.

4. Лабораторні дослідження для пацієнтів “ОХМАТДИТу” за потреби готові проводити медзаклади Києва

Відповідно до плану негайного реагування, розробленого “ОХМАТДИТом” у співпраці з МОЗ України, у разі потреби необхідні пацієнтам лабораторні дослідження будуть забезпечені завдяки розподілу навантаження на декілька медичних закладів Києва.

5. Господарський суд відмовив у відкритті провадження щодо реорганізації “ОХМАТДИТу”

Профспілка з колишнім завідуючим відділенням ТКМ Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку Олегом Рижаком подали позов щодо незаконних дій керівництва “ОХМАТДИТу” у проведенні реорганізації. Суд відмовив Олегу Рижаку в прийнятті позовної заяви.

Натомість у Шевченківському управління поліції ГУ НП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження за фактом вчинення колишніми співробітниками “ОХМАТДИТу” кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 ст. 364 кримінального кодексу України - зловживання владою або службовим становищем. Воно є наслідком звернення МОЗ України до Національної поліції, Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури з клопотанням провести перевірку можливих протиправних дій окремих співробітників НДСЛ «ОХМАТДИТ» та вжити необхідних заходів.

Нагадаємо, 17 серпня після проведення службової перевірки та винесення двох доган за систематичне невиконання посадових обов’язків завідуючого відділенням ТКМ Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку Олега Рижака було звільнено.

Перевірка виявила в роботі Рижака низку порушень, а саме: неподання замовлень на закупівлю лікарських засобів згідно з Національним переліком основних лікарських засобів, що має здійснювати лікарня; введення в оману батьків щодо наявності ліків на складі лікарні, що призводило до закупівлі батьками за власні гроші наявних у лікарні препаратів, відсутні призначення та показання для проведення трансфузії в історії хвороби пацієнтів, невідповідність лікарських призначень фактичному призначенню препаратів крові, а також численні скарги батьків щодо зловживання службовим становищем та отримання неправомірної вигоди.

У зв’язку з реорганізацією “ОХМАТДИТу” завідуючій Центру Світлані Донській замість адміністративної роботи було запропоновано посаду лікаря-гематолога Першого педіатричного відділення консультативно-діагностичної поліклініки НДСЛ «Охматдит», де вона відповідала би за консультування регіональних онкологічних центрів та їхніх пацієнтів і організацію направлення їх в Охматдит. Оскільки Донська відмовилася від запропонованої посади, з 20 серпня в результаті реорганізації її також було звільнено.


 

Позиція МОЗ України щодо ситуації, що склалась в “ОХМАТДИТі”

Здоров’я та життя пацієнтів має бути головним пріоритетом у роботі всіх медичних працівників.

МОЗ України та керівництво “ОХМАТДИТу” не допустять зупинки роботи відділень. Завдяки спільним зусиллям для всіх пацієнтів головної дитячої лікарні країни забезпечуватиметься безперервний лікувальний процес належної якості.

Саботаж роботи відділень з метою збереження будь-якою ціною корупційних схем і адміністративного впливу задля власної вигоди декількох осіб є неприпустимим.

Перешкоджання нормальному функціонуванню дитячої лікарні “ОХМАТДИТ” є питанням національної безпеки, оскільки заклад надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу дітям та є чи не єдиною лікарнею в Україні, де проводиться трансплантація кісткового мозку.

 

Для чого змінюється “ОХМАДИТ”

Реорганізація “ОХМАТДИТу” - це не лише зміна структури і штатного розпису, а процес, спрямований на покращення якості медичних послуг для маленьких пацієнтів і унеможливлення корупції. Деякі відділення, зокрема відділення трансплантації кісткового мозку, отримають ширші повноваження, ніж у них були до цього.

Важливо також, що реорганізація не передбачає скорочення персоналу лікарні: кількість посад залишається незмінною - 2667. Але 15 з цих посад будуть перепрофільовані. Так, від керівників центрів заберуть адміністративні функції, що дасть їм можливість зосередитись безпосередньо на лікарській роботі.

Читайте також