Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Результати клінічних та доклінічних випробувань публікуватимуть на сайті МОЗ України

27 березня 2019
6793

Доступною стане інформація про лікувальний ефект та побічні реакції, які виникали під час застосування препарату.

Сьогодні, 27 березня 2019 року, Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови №376 від 26.05.2005, які дозволяють розміщувати результати доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів у вільному доступі на сайті МОЗ України.

Окрім цього, Міністерство охорони здоров’я підготувало Порядок за яким ці дані оприлюднюватимуться. Відповідний наказ уже на фінальному внутрішньому етапі погодження.

Порядок затверджуватиме форми звітів, інструкції щодо їх заповнення та процедуру проведення перевірки достовірності інформації про результати випробувань лікарських засобів. Також він гарантуватуватиме захист персональних даних пацієнтів, які брали участь у клінічних випробуваннях, та нерозголошення інформації, що є комерційною таємницею.

До кінця року МОЗ України планує підготувати та оприлюднити результати випробувань усіх препаратів, що в цьому році будуть зареєстровані в Україні. Отже, кожен українець зможе отримати достовірну інформації про препарат та переконатися, що лікарський засіб, який він купує чи йому призначає лікар, справді є безпечним та ефективним.

Нагадаємо, на початку вересня Парламент України ухвалив закон, який дозволяє відкрити інформацію про результати доклінічних досліджень та клінічних випробувань ліків.

Читайте також