Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Президент та Прем'єр-міністр закликали пришвидшити впровадження медичної реформи

24 жовтня 2017
2510

Під час засідання Ради регіонального розвитку, що відбулася 24 жовтня у Києві, Президент і Прем’єр-міністр ще раз наголосили на важливості медичної реформи. 

Петро Порошенко у своїй промові особливу увагу приділив змінам у системі охорони здоров’я у сільській місцевості. Минулого тижня народні депутати ухвалили у першому читанні законопроект №7117, що має на меті підвищити доступність та якість медичного обслуговування у сільській місцевості. Для втілення законопроекту про сільську медицину, який Парламент розгляне наступного пленарного тижня у другому читанні, 4 млрд грн вже заплановані у держбюджеті на 2018 рік. 

«Ми маємо забезпечити людям, які проживають у сільській місцевості, відповідні стандарти, яких вони були позбавлені все життя. Прошу голів ОДА у співпраці з Мінрегіонбудом швидко визначити схему розміщення та плани розташування сільських лабораторій з урахуванням навантаження на лікаря та доступності для пацієнтів», — заявив Президент.

Петро Порошенко відзначив, що Міністерство охорони здоров’я вже зараз розробляє стандартні вимоги до обладнання та набору медикаментів. А Уряд найближчим часом ухвалить програми, які врахують всі нюанси розвитку сільської медицини на підставі нового закону.

«Медична реформа дає можливість доступу до висококваліфікованого лікаря, і знайти ці платинові хвилини і золоті години, щоб врятувати здоров’я і життя тих пацієнтів, які живуть в селі», — сказав Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман також наголосив на важливості ухвалення медичної реформи і закликав всіляко сприяти її впровадженню на місцях.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що законопроект №6327, який народні депутати ухвалили минулого тижня, допоможе зрушити з місця медичну реформу, на яку українці чекали понад 26 років. 
«Команда Міністерства охорони здоров’я України разом із Урядом працює над тим, щоб реформа стартувала з наступного року. Проте є ще одна важлива справа, яку необхідно завершити на рівні Парламенту – ухвалити два законопроекти медичної реформи, які були прийняті в першому читанні. Це законопроекти 6604 та 7117. Перший передбачає зміни у Бюджетному кодексі, які дозволять запрацювати новій системі фінансування медицини. Другий підвищує доступ до якісної медицини на селі. Чим швидше народні депутати проголосують за необхідні законопроекти, тим скоріше запрацює нова українська медицина і тим більше життів ми зможемо врятувати», — сказала доктор Уляна Супрун.

Нагадаємо, що 19 жовтня Верховна Рада дала старт медреформі, ухваливши законопроект №6327. Первинна, екстрена, паліативна допомоги та медичні послуги, аналізи, дослідження, ліки, які надаються за державною програмою медичних гарантій, будуть для пацієнтів на 100% безоплатними. Обсяг послуг у програмі медичних гарантій щороку буде затверджувати Верховна Рада у рамках державного бюджету.  Співоплати, що передбачалися в урядовій версії законопроекту, були вилучені із законопроекту під час внесення правок народними депутатами до другого читання.

Фактично з 2018 року в Україні запускається національне солідарне страхування. З 2018-го року реформа запрацює на рівні первинної допомоги, з 2020-го — в лікарнях усіх напрямків. Кожен українець знатимуть, які медичні послуги оплатить держава, і самі обиратимуть лікарні, де вони отримають ці послуги. 

Читайте також