Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Оперативні дані захворюваності на кір: 40 тиждень

9 жовтня 2018
4733

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України,  упродовж 40-го тижня 2018 року на кір захворіли 554 людини – 157 дорослих і 397 дітей. Це на 3% більше ніж попереднього тижня.

Захворюваність на кір серед дітей залишається високою. Ризик захворіти збільшується й через спільне перебування дітей школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.  

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки: Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України в спільному офіційному листі нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про існуючі норми закону (ст.15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”).

З початку року на кір захворіли 32 489 людей – 13 013 дорослих і 19 476 дітей.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 6 460 людей: 1 994 дорослих і 4 466 дітей), Закарпатській (всього 3 149 людей: 601 дорослий і 2 548 дітей), Івано-Франківській (всього 3 029 людей: 858 дорослих і 2 171 дитина), Одеській (всього 2 467 людей: 1 241 дорослий і 1 226 дітей), місті Києві (всього 2 250 людей: 1 419 дорослих і 831 дитина) та Тернопільській (всього 1 219 людей: 668 дорослих і 1 151 дитина) областях.

Всього з початку року від ускладнень кору померло чотирнадцять людей: десятеро дітей і четверо дорослих.

Міністерство охорони здоров'я ще раз нагадує, що кір – небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику.  

 Для вироблення колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації досягав 95-98%, тож іще раз звертаємо увагу батьків: якщо вашій дитині скоро виповниться 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація щодо вакцинації проти кору – тут.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я затвердили Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Для проведення імунізації цих груп дорослих в Україні вакцини є в наявності в усіх регіонах.

Станом на 4 жовтня 2018 року в Україні наявні 668 851 доза вакцин.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на спалах кору. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

Читайте також