Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Оперативні дані щодо захворюваності на кір: 31-й тиждень

7 серпня 2018
3836

Минулого тижня в Україні спостерігалося незначне зниження рівня захворюваності на кір. Наприкінці липня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну нову партію вакцини проти кору, паротиту та краснухи КПК («Пріорикс») - 77,6 тисяч доз.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 31-й тиждень 2018 року на кір захворіли 755 людей – 319 дорослих і 436 дітей. Це на 8,2% менше, ніж попереднього тижня.

З початку року на кір захворіли 28 185 людини – 11 437 дорослих і 16 748 дітей.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 5 451 людина: 1 715 дорослих і 3 737 дітей), Закарпатській (всього 2 932 людини: 545 дорослих і 2 387 дітей), Івано-Франківській (всього 2 673 людини: 763 дорослих і 1 910 дітей), Одеській (всього 2 188 людей: 1 113 дорослих і 1 075 дітей), місті Києві (всього 1 933 людини: 1 192 дорослих і 741 дитина) та Тернопільській (всього 1 489 людей: 576 дорослих і 913 дітей) областях.

Всього з початку року від ускладнень кору померло тринадцять людей: дев’ятеро дітей і четверо дорослих.

Кір – небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

Звертаємо увагу батьків: якщо вашій дитині скоро виповниться 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація щодо вакцинації проти кору – тут.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я затвердили Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Відповідно до зазначеного наказу, впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров'я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);
  • студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для проведення імунізації цих груп дорослих в Україні вакцини є в наявності в усіх регіонах.

Станом на 2 серпня 2018 року в Україні наявні 764 тисячі доз вакцин.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на спалах кору. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ