Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Новий рівень медичної допомоги для пацієнтів із хворобами серця. Приклад Волині

23 листопада 2018
3726

Щороку на Волині трапляється майже 1 тис випадків гострого інфаркту міокарду, свідчать дані Обласного центру здоров'я. Якісну та своєчасну допомогу пацієнти зокрема можуть отримати у Волинській обласній клінічній лікарні. Тут, за словами головного лікаря, європейський рівень надання допомоги, оскільки високопрофесійні медики мають можливість працювати на надсучасному обладнанні. Розказуємо, як вдалося цього досягти.

Уже 12 років при Волинській обласній клінічній лікарні працює кардіоцентр. Значно підсилило потужність центру нове обладнання: завдяки реалізації в області спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» лікарня отримала найсучасніше медичне обладнання і розхідних матеріалів на суму близько  42 млн грн, яке рятуватиме життя волинян.

«Перше місце у структурі смертності на Волині посідають серцево-судинні захворювання. Тому ми визначили першочергову потребу в обладнанні, яке дозволяє діагностувати та лікувати саме кардіологічні захворювання. Ми робимо всі види оперативних втручань, пов’язаних із хворобами системи кровообігу. Цього року було зроблено 200 оперативних втручань на відкритому серці та приблизно 350 перкутанних  втручань. Наша лікарня – це високоспеціалізована та високотехнологічна установа. Лікарі пройшли міжнародні стажування у Німеччині, Австрії, Англії, Франції, Польщі та інших країнах, повністю опанували роботу з новими технологіями. Тож поєднання високого професійного рівня медиків із можливістю працювати на надсучасному обладнанні ставить наш медзаклад на європейський рівень, де пацієнти отримують якісну та своєчасну медичну допомогу», – розповідає головний лікар Іван Сидор.

 

Нова операційна у Волинській лікарні

У липні 2018 року у Волинській обласній клінічній лікарні відкрився новий рентген-операційний блок. Ремонтні роботи у приміщенні сплачувались за кошти лікарні, а обладнання придбали  за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Зокрема, це сучасна установка для проведення інвазивних електрофізіологічних досліджень серця із генератором для радіочастотних абляцій з помпою та програмованою електрокардіостимуляцією  вартістю 3,7 млн грн. Також в операційній встановили пересувну рентгенівську установку з можливістю проведення кардіоангіографії (С-арка) вартістю 156 тис євро.

Хірургічні втручання тут проводитимуть на комфортних для пацієнта рентгенпроникних операційних столах, а новий блок оснащений операційними світильниками. Також Волинська лікарня отримала оксигенатори, клапани різних розмірів, штучні водії ритму серця, кардіовертери-дефібрилятори, електрокардіостимулятори однокамерні та двокамерні, зовнішні тимчасові кардіостимулятори та електроди для них. Загалом на закупівлю розхідних матеріалів було витрачено 1,6 млн грн.

«За три місяці на новому медобладнанні було зроблено близько 60-70 різного типу оперативних втручань. Зараз ми можемо на високому європейському рівні виконувати різні види оперативних втручань при порушеннях серцевого ритму: імплантацію одно-, двокамерних кардіостимуляторів, ресинхронізуючих пристроїв для лікування важких форм серцевої недостатності, кардіовертерів та дефібриляторів, а також проводити інвазивні електрофізіологічні дослідження серця та радіочастотні катетерні абляції пароксизмальних тахікардій», – говорить Ігор Біскуб, який проводить оперативні втручання у відділенні аритмології Волинської обласної клінічної лікарні.  

 

Скоро запрацює новий ангіограф

Найближчим часом у Волинській клінічній лікарні запрацює  рентген-ангіографічна система вартістю 620 тисяч доларів США. Ангіограф придбаний за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Єдиний ангіограф, яким була оснащена лікарня досі, не покривав потреби населення, адже траплялись випадки, коли, наприклад, пацієнта з гострим інфарктом міокарду доставляли у лікарню одночасно із пацієнтом з гострою брадикардією. Обидва потребували негайної операції. Завдяки появі нового рентген-операційного блоку з усім необхідним медичним оснащенням, було повністю вирішено питання своєчасності надання медичної допомоги пацієнтам з кардіологічними катастрофами.

«Нова ангіографічна система – це найкраще, що зараз можна придбати на ринку. Ця установка має максимальні захисні властивості від рентгенівських променів, що важливо для безпеки пацієнта. Можливості апарату дозволяють лікарю побачити судину у тривимірному зображенні на великому екрані з високою розподільною здатністю. Система немає обмеження по вазі – стіл дозволяє лікувати пацієнтів вагою більше 150 кг. І що найбільш важливо – на базі цього ангіографа ми можемо зробити так звану гібридну операційну, де лікарі матимуть можливість одночасно проводити як ендоваскулярні втручання, так і відкриті операції», – ділиться планами заступник головного лікаря Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар.

Завідувач відділення інтервенційної радіології Юрій Легкодух додає, що за допомогою нової ангіографічної системи, придбаної в рамках проекту, можна зробити весь спектр ендоваскулярних втручань – коронарографію, балонну ангіопластику коронарних артерій, стентування коронарних артерій при гострому інфаркті міокарда, ішемічній хворобі серця тощо. Також на цьому апараті можна робити ендоваскулярні втручання на судинах головного мозку.

«Це апарат, за допомогою якого можна проводити діагностичні та лікувальні операції на судинах будь-якої локалізації. Якщо у пацієнта є проблема з судинами – серця, головного мозку, артерій нижніх кінцівок тощо, за допомогою цього ангіографа ми можемо провести інвазивні втручання, а також оперативні втручання, які прирівнюються до відкритих операцій», – додає Юрій Легкодух.

 

Волинські лікарі зможуть виявляти приховані порушення у роботі серця

У рамках субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», для Волинської обласної клінічної лікарні також було придбано 6 комплектів для комбінованого холтерівського моніторування ЕКГ та 10 комплектів для добового моніторування артеріального тиску. Ці пристрої дають можливість виявити приховані порушення в роботі серця. Завдяки холтерівському моніторуванню можна діагностувати ішемічну хворобу серця, порушення серцевого ритму тощо.

«Апарат для добового моніторування артеріального тиску вимірює тиск кожні 15 хвилин вдень і кожні півгодини вночі. Завдяки даним з приладу, які ми вносимо до комп'ютера, можна побачити, як знижується тиск вночі і темпи його підвищення вранці. А холтерівське моніторування електрокардіограми дає можливість виявити порушення в роботі серця, навіть якщо вони трапляються дуже рідко, оскільки запис ведеться безперервно протягом доби. Це дуже важлива інформація для лікарів, щоб вони могли підібрати оптимальне медикаментозне лікування», – пояснює лікарка Тетяна Гелей.

Лікарі впевнені, що у  довгостроковій перспективі їм вдасться значно зменшити смертність та первинний вихід на інвалідність пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, а також скоротити середні терміни лікування хворих, збільшити доступність високоспеціалізованої кардіохірургічної допомоги жителям області.

 

Читайте також