Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Нова модель охорони здоров’я є привабливою для приватних інвесторів

22 серпня 2018
2049

МОЗ України має намір залучати приватні інвестиції для розвитку медзакладів. Уже до кінця року Міністерство охорони здоров’я планує визначити пілотні проекти в регіонах та чіткий алгоритм державно-приватного партнерства для бізнесу.

Нині Україна приваблива для інвестицій не лише у сфері інфраструктури. Іноземні та вітчизняні компанії зацікавлені у інвестуванні в сферу охорони здоров’я не менше, аніж у розвиток доріг та портів.  

“Більше 50% проектів державно-приватного партнерства, які сьогодні подаються на розгляд до Мінекономрозвитку, – це проекти у сфері охорони здоров’я. Це означає, що нова модель української охорони здоров’я, яку нині впроваджує МОЗ України, є привабливою для бізнесу та інвестицій. З іншого боку – держава завжди потребує додаткових фінансових ресурсів. Автономізація медзакладів та перехід на новий рівень якості медпослуг вимагає нової сучасної техніки, комфортних умов для пацієнтів тощо. Саме тому  державно-приватне партнерство в системи охорони здоров’я України зараз актуальне, як ніколи”, - сказав  заступник міністра Роман Ілик під час першого засідання робочої групи з питань державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я.

За його словами, саме перехід на нову модель фінансування – оплату за пацієнта, дає можливість адаптувати та впровадити в Україні найкращий світовий досвід державно-приватного партнерства. Мета міністерства - використати цей шанс та модернізувати медзаклади завдяки партнерству з бізнес-сектором.

Робоча група, до складу якої, окрім фахівців МОЗ, входять інвестиційні експерти Європейської економічної комісії ООН, Світового банку та ЄБРР, визначила для себе такі завдання:

  • розробити та надати закладам охорони здоров’я типові моделі державно-приватного партнерства, щоб вони мали можливість ініціювати інвестеційні проекти;
  • визначити основні види медичної допомоги та профілі медзакладів, які потребують залучення інвестицій приватного сектора;
  • обрати кілька пілотних проекти в різних регіонах та різних сферах охорони здоров’я;
  • створити дорожню карту дій для сторін державно-приватного партнерства в пілотних проектах: від ініціювання проекту до укладання договору про державно-приватне партнерство;
  • розробити типові форми документів та ініціювати зміни в чинне законодавство, у разі необхідності.

Окрім цього, МОЗ України планує тісно співпрацювати з приватним сектором, щоб чітко визначити гарантії з боку держави. За переконанням членів робочої групи, саме відсутність таких гарантій нині є перешкодою для реалізації державно-приватних проектів.

У вересні міністерство планує завершити роботу над методологічними рекомендаціями для медзакладів та бізнесу, яким чином розпочати реалізацію проектів партнерства. До кінця року – визначити пілотні проекти у регіонах та презентувати їх на розгляд інвесторів.     

Читайте також