Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

“НІ” підробленим лікам: Пацієнти зможуть перевіряти оригінальність ліків через мобільний додаток

24 липня 2019
10977

Сьогодні, 24 липня, Кабінет Міністрів  України ухвалив постанову, яка дає старт масштабній боротьбі з підробленими ліками. З 1 вересня 2019 року на упаковках препаратів почне з’являтися спеціальне маркування, за яким можна буде перевірити оригінальність препарату. Наприкінці року пацієнти зможуть перевіряти ліки за допомогою мобільного додатку.  

Постанова «Про запровадження пілотного проекту щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів» з’явиться на сайту КМУ найближчим часом. Ця постанова - важливий елемент Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів.

 

Як це працюватиме

З вересня цього року в аптеках з’являться лікарські засоби зі спеціальним маркуванням: 2D кодом на упаковці (шляхом нанесення на кожну упаковку лікарського засобу двовимірного штрих-коду). Цей спеціальний код наноситься при виробництві ліків на заводах, а дані про це заносяться в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. У рамках пілотного проекту можуть брати участь виробники, імпортери, дистриб'ютори лікарських засобів, заклади охорони здоров'я, аптечні заклади.

Нині майже всі іноземні препарати, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії вже придбали необхідне обладнання і кодують свої ліки. 

Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі цей додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікується, що він стане доступним наприкінці року. 

Після сканування  на екрані смартфона з’явиться інформація про конкретний лікарський засіб  зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм.

Таке кодування дозволить державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків - від виробництва чи імпорту  до продажу в аптеці, і вчасно реагувати на порушення. Всі ці транзакції будуть включені в загальну базу даних, включаючи серію ліків і дату виробництва. 

 

Як розвиватиметься система надалі 

Відповідно до Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів необхідні зміни впроваджуватимуться упродовж 2019-2023 років. На першому етапі, що вже стартував і триватиме до кінця 2020 року, запускається пілотний проект і оцінюється його ефективність, впроваджується електронна база даних і автоматизована система проведення моніторингу обігу лікарських засобів, проводяться консультації з виробниками ліків і споживачами. 

Другий і третій етапи (2021-2023 рік) поступове запровадження обов’язкового маркування проведення моніторингу їх обігу. 

 Так само розвиватиметься наповнення і функціонал інформаційної бази ліків. З часом її інтегрують з центральним компонентом системи Електронного здоров’я, а контролюючі органи зможуть в онлайн-режимі бачити, зокрема, продажі ліків за рецептом - база даних маркувань ліків буде інтегрована з базою рецептів. Якщо препарат продаватимуть без рецепта, то контролюючі органи отримають повідомлення від системи і зможуть негайно належним чином відреагувати на цей випадок.

Держава матиме реальну статистику споживання пацієнтами ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель ліків та фінансування державних програм, а фармкомпанії – обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках.

Читайте також