Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

НАЗК закликає МОЗ України провести службове розслідування, коли строки притягнення до відповідальності вже пройшли

8 листопада 2018
3636

НАЗК звернулося до МОЗ України з приписом провести службове розслідування щодо конфлікту інтересів у Харківській медичній академії післядипломної освіти, коли строки притягнення до дисциплінарної відповідальності вже пройшли.

Відповідно до статті 148 Кодексу законів про працю України,  власник або уповноважений ним орган може застосувати дисциплінарне стягнення безпосередньо після виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення. Також, цією статтею Кодексу визначено, що дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку. А врегулювання конфлікту інтересів відповідно до статті 28 Закону України “Про запобігання корупції” здійснюється безпосереднім керівником протягом 2 робочих днів.

Зазначені у приписі повідомлення про конфлікт інтересів у Харківській медичній академії післядипломної освіти датуються 2017 роком (13 лютого та 16 листопада) і початком 2018-го (2 січня). Тобто максимальний термін, у який можна було б застосувати дисциплінарне стягнення, - 6 місяців - навіть для останнього повідомлення минув уже давно.

Нагадаємо, у жовтні Міністерство охорони здоров’я звертало увагу на непослідовність у роботі НАЗК у питаннях наявності чи відсутності конфлікту інтересів у діяльності керівників підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління МОЗ України. Позиція НАЗК щодо конфлікту інтересів відрізняється в кожному окремому питанні. Відповіді від НАЗК у МОЗ України немає.

МОЗ України вважає, що повідомлення про наявність ситуації конфлікту інтересів має бути чітким, недвозначним і ґрунтуватися на вимогах Закону.