Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Надзвичайні заходи для захисту дітей від кору зупинять розповсюдження хвороби у Львівській області

3 січня 2019
10732

Сьогодні у Львові розпочинається фактично спецоперація для підвищення  рівня імунізації дітей віком від 6 до 18 років та захисту всієї області від розповсюдження смертельного захворювання. Про це оголошено після позачергового засідання Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської ОДА (ТЕБ та НС).

«Підвищення рівня охоплення щепленнями — це питання національної безпеки. Наскільки суспільство розвинуте, настільки воно й вакциноване. Ми розпочинаємо у Львівській області спецоперацію, що має на меті мобілізувати усю область для захисту населення від кору. У 2018 році на Львівщині через ускладнень від кору померли дві дитини — трирічні хлопчик і дівчинка. На жаль, вони не були щеплені. Наше спільне завдання — захищати наших дітей від смертельних хвороб та гарантувати національну безпеку всієї України», — зазначила в. о. міністра охорони здоров'я України, доктор Уляна Супрун.

Львівська область є «лідером» за кількістю зареєстрованих випадків захворюваності на кір і одним із антилідерів за рівнем охоплення щепленнями проти кору:  захворіли 12 тисяч людей, з них понад 7 тисяч взагалі не були щеплені, інші мали лише 1 дозу КПК.

«В Україні достатньо вакцин від кору, вони мають бути  в усіх закладах охорони здоров'я, де проводяться щеплення вакцинами, закупленими за державний кошт. Ці вакцини закуповує для України Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Якість усіх вакцин перевірена Всесвітньою організацією охорони здоров’я — вони є якісні, ефективні і безпечні. Наразі проблема полягає лише в тому, що багато українців не роблять щеплення собі та своїм дітям», — наголосила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

Водночас, голова Львівської ОДА Олег Синютка додав: «Львівщина, на жаль, тримає пальму першості із захворюваності на кір, тому ми вдячні Міністерству охорони здоров’я за те, що впроваджує цей проект на Львівщині. Передусім треба спільними зусиллями провести відповідну інформаційну кампанію, аби люди скористалися захистом держави шляхом вакцинації. Цей досвід обов’язково передамо на інші області України, у яких теж зафіксовано низький рівень вакцинації. Ті заходи, що запропонувало міністерство та які підтримала Обласна комісія ТЕБ та НС — це оперативне реагування на реальне становище в області, про яке свідчать актуальні статистичні показники».

Найбільше хворіють на кір у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший — Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській. Тож надзвичайні заходи з імунізації дітей розпочнуться з Львівської області, після чого подібні спецоперації плануються в інших областях України.

Аби збільшити рівень імунізації серед тих дітей, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин, в регіоні працюватимуть мобільні бригади фахових медпрацівників.

«З другої половини лютого протягом декількох тижнів ми зручно і безпечно для всіх проведемо щеплення дітей віком від 6 до 18 років в організованих колективах — школах, за обов’язкової умови — згоди від батьків. Ми не маємо залишити незахищеною жодної дитини серед тих 20 тисяч школярів Львова та Львівської області, які досі не мають необхідні щеплення», — прокоментував генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України», доктор Володимир Курпіта.

Він додав, що максимально ефективному проведенню цих заходів сприятиме і тісна співпраця МОЗ України з міжнародними організаціями.

Проект реалізується відповідно до рішення засідання Оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуацію з поширенню кору в Україні, затвердженого наказом МОЗ України від 21 грудня 2018 року № 2401.

Нагадаємо, у 2018 році на кір захворіли 54 481 людина - 20 204 дорослих та 34 277 дітей. Від ускладнень кору померло шістнадцять людей: дванадцять дітей і четверо дорослих.

Щеплення — єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у регіоні зафіксовано спалах захворюваності. Станом на 1 грудня кількість дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК становить 84,1%, дві дози КПК — 83,9%.  У рамках посиленої імунізації частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 54,5% , а частка тих дітей, які надолужили дві дози, іще менша — 44,7%.

В Україні достатньо якісної і ефективної вакцини КПК, що захищає від кору і важких ускладнень. Станом на 27 грудня 2018 року в регіонах  наявні 812 779 доз вакцин КПК (проти кору, паротиту і краснухи).

Читайте також