Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На заощаджені кошти вирішили додатково закупити ліки від рідкісних захворювань

31 травня 2019
3311

Міністерство охорони здоров’я України повідомило закупівельну організацію ПРООН про рішення додатково закупити препарати для орфанних хворих на кошти, заощаджені завдяки високій ефективності закупівель через міжнародні організації.

У результаті закупівель за рахунок коштів державного бюджету 2018 року ПРООН вдалося досягти економії за кількома напрямами. Зокрема, йдеться про закупівлі ліків для лікування таких захворювань, як легенева артеріальна гіпертензія (ЛАГ), хвороба Гоше, бульозний епідермоліз (БЕ), нанізм.

Експерти та фахівці Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель розглянули можливі шляхи використання заощаджених коштів. Проаналізувавши залишки, середньомісячне споживання лікарських засобів та медичних виробів, прийняли рішення про додаткову закупівлю препаратів на суму заощаджених коштів. Про ухвалені рішення проінформували організацію, яка здійснює закупівлі, - ПРООН.

Так, зокрема, на заощаджені кошти вирішили закупити додаткові обсяги таких препаратів: Силденафіл та Бозентан (для лікування ЛАГ),  Соматропін (для лікування нанізму), Іміглюцеразу (для лікування хвороби Гоше) та засобу для відкритих ран (БЕ).

Крім того, Міністерство охорони здоров’я України вже підписало договір зі спеціалізованою організацією ПРООН на закупівлю ліків за напрямом первинних імунодефіцитів (ПІД) як для дітей, так і для дорослих. Решта напрямів знаходяться на фінальній стадії та плануються до передачі закупівель найближчим часом.

Цьогоріч формування потреби за орфанними напрямами займає більше часу, оскільки МОЗ України оновило методики розрахунку потреби - відтепер потреба в ліках формується під конкретного пацієнта:

  • МОЗ України спільно з Київською школою економіки розробили спеціальну методику визначення потреб ліків, щоб кожен пацієнт мав змогу отримати препарати, закуплені за кошти державного бюджету.
  • Розрахунки за оновленими методиками ґрунтуються на фактичному формуванні реєстрів пацієнтів (за вийнятком персональних даних) з зазначенням їх типу хвороби, ваги, віку тощо. Тобто запит на ліки формується під кожного окремого пацієнта.
  • Такий спосіб збору потреби вже довів свою ефективність, хоча реалізація цієї методики потребувала більше часу. Система не дозволяє вносити недостовірні дані, а отже - значно зменшуються ризики штучного завищення потреби в лікарських засобах та медичних виробах. Тобто починаючи з цього року кошти будуть спрямовуватись на максимальне можливе за наявних обсягів фінансування забезпечення потреби конкретного пацієнта.
  • Це сприяє раціональному використанню коштів державного бюджету, дає дані для розрахунків плану поставок, а також планування фінансування на майбутні періоди.
  • Перед початком збору потреби за кошти державного бюджету 2019 року, експерти та фахівці проаналізували рівень забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами за кожною з нозологій та, відповідно до аналізу, розробили графік збору потреби.

Такі методики застосовуються майже до всіх напрямів орфанних захворювань, що включені в бюджетну програму 2301400 “Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру”. Зокрема, хвороба Гоше, бульозний епідермоліз, ПІД (дорослі та діти), ювенільний ревматоїдний артрит (ЮРА), мукополісахаридоз, муковісцидоз (дорослі та діти), орфанні метаболічні захворювання.

Крім того, покривати потребу в окремих лікарських засобах медичні заклади можуть і за рахунок закупівель за кошти місцевих бюджетів тих препаратів, що внесені до Національного переліку основних лікарських засобів. Серед них: Силденафіл, Ітреконазол, Філграстим, Вориконазол тощо.

Нагадаємо, завдяки ефективним закупівлям та оновленому плануванню вдалося досягти економії коштів і фінансування, зокрема, за програмами орфанних захворювань на 2019 рік було збільшене на понад 330 мільйонів гривень, в порівнянні з 2018 роком, і загалом склало понад 1,7 мільярда гривень. Вперше у бюджеті на 2019 рік були виділені кошти для дорослих з ювенільним ревматоїдним артритом (ЮРА) і первинними імунодефіцитами (ПІД). Раніше пацієнти з цими діагнозами забезпечувалися лікуванням лише до 18 років.

Читайте також