Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України затвердив нові правила виписування рецептів на ліки

22 травня 2018
31292

Нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту, який буде зручнішим як для медзакладів, так і для пацієнтів. Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарям, що здійснюють медичну практику як ФОП.  

22 травня 2018 року вступили в дію нові вимоги до виписки рецептів на ліки та медвироби. Відповідний наказ МОЗ України (№735 від 18.04.2018) було опубліковано в Офіційному віснику України.

Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепту. Проте поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках.

 

Нове в правилах виписування рецептів

Рецепти форми ф-1 мають містити таку інформацію про лікаря:

  1. Найменування закладу охорони здоров’я або ПІП ФОП;
  2. Адреса закладу охорони здоров’я або ФОП;
  3. Код ЄДРПОУ/ Реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  4. Реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування.

Червоний штамп “Вартість підлягає відшкодуванню” замінено на нове додаткове поле у рецепті: “Джерело фінансування” в якому зазначається назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарських засобів. Це поле в електронному рецепті дозволить чіткіше контролювати виконання урядових та регіональних програм.

У відомостях про пацієнта лікар повинен зазначити прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної чи стаціонарної картки. Номер картки поєднуватиме історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в електронній системі охорони здоров'я. Також він допоможе уникнути плутанини, у разі якщо різні пацієнти матимуть однакові імена та дату народження.

Назва лікарського засобу зазначається латинською мовою за назвою діючої речовини (МНН – міжнародною непатентованою назвою).  

Важливо:

  • Нові вимоги стосуються лише рецептів форми ф-1.
  • Заклади охорони здоров’я можуть використовувати стару форму паперового рецепту ф-1 з червоною печаткою “вартість підлягає відшкодуванню” до того часу, поки наявні бланки не закінчяться.
  • Нові вимоги до рецепту не розповсюджуватимуться на рецепти на препарати інсуліну, допоки до електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії не будуть внесені необхідні технічні зміни.

Нагадаємо,  електронний рецепт – це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Такий рецепт підписуватиметься електронним підписом. Цей документ одразу потраплятиме в систему, де його можуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепту, який треба назвати в аптеці. Доступ до електронної системи рецептів буде обмежений.

За бажанням пацієнта, лікар може роздрукувати електронний рецепт. Важливо пам’ятати, що роздруковані дані електронного рецепту не є рецептом. Тобто ліки за такою формою аптека не видаватиме.

З розвитком системи "Електронне здоров'я", Е-рецепт удосконалюватиметься. У майбутньому він буде інтегрований з усіма медичними даними про пацієнта в електронній системі охорони здоров'я.

Найближчим часом МОЗ планує розпочати пілотний проект електронного рецепту у рамках програми “Доступні ліки”. Обраними регіонами для тестування електронного рецепту є м. Вінниця та Вінницька область, м. Дніпро та Дніпропетровська область, м. Івано-Франківськ та Івано-Франківська область, м. Черкаси та Черкаська область і місто Бахмут.