Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України закликало голову Верховної Ради вирішити критичну ситуацію, що склалася у парламентському Комітеті з питань охорони здоров’я

11 вересня 2018
1934

Сьогодні МОЗ України надіслало офіційного листа голові  Верховної Ради України Андрію Парубію щодо неприпустимої поведінки деяких народних депутатів на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, що відбулось 4 вересня, розглядались надзвичайно важливі питання, зокрема - виконання бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном» у 2018 році та ситуація, що склалася у  НДСЛ «ОХМАТДИТ». Заступник міністра з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина, яка на цьому засіданні представляла в.о. міністра, та інші представники МОЗ України були позбавлені можливості відповідати на запитання та висловлювати свою позицію, що підтверджує стенограма засідання Комітету.

Крім того, поведінка окремих народних депутатів - представників Комітету - була відверто образливою і некоректною. Так, зокрема, народний депутат Ігор Шурма, неодноразово некоректно висловлювався на адресу заступника міністра Ольги Стефанишиної: «…мовчіть, я не хочу вас слухати взагалі…», «…помовчіть, якщо ви хочете добитися чого-небудь», «… ви не в себе в сім’ї, ви на засіданні комітету. Чоловіка будете перебивати свого або Супрун. Тому послухайте, що я вам скажу…».

Народний депутат Олег Мусій дозволяв собі відверто образливі та грубі висловлювання щодо представників міністерства на кшталт: «..Ви не керівники, ви злочинці там засіли всі у владних кріслах. І вбивці українців. І я це теж під стенограму говорю. І можете мене притягнути до відповідальності. Так, ви вбивці! І ви злочинці! Тому ви не можете керувати взагалі нічим, крім псевдогромадських фондів і псевдогромадських організацій, відмивати кошти за кордоном…».

Нагадаємо, що на засіданні Комітету 5 червня 2018 року Олег Мусій також заявляв: «є позиція офіційна МОЗУ, значить вони (заступники міністра) поділяють ту позицію офіційну МОЗУ, що дорівнює фашизму проведення Україні, тому вбивство людей і ваша відповідальність, шановні заступники, ви в цій команді Супрун, ви нею призначені, і ви разом з нею працюєте, тому відсутність вашої реакції, як адекватних людей на фашизм, який проводить політику в.о. міністра Супрун, і яку озвучив Лінчевський, і підтримав Гройсман, на превеликий жаль, він його навіть не відсторонив, навіть не відсторонив під час службового розслідування, свідчить про одне, що це позиція уряду, і позиція вашого міністерства,  і вашого в.о міністра, якого ви носити на руках, тому ви теж маєте за це маєте нести відповідальність, тому, до прем’єр-міністра, ми маємо звернутися про не тільки відставку Супрун, не тільки відставку Лінчевського, а про відставку Супрун, як людину яка дахує от таких Лінчевських, і відсутність вашої реакції, мала — мене дуже засмучує, тому що ви професійніші здається трошки, ніж оці невігласи і вбивці-фашисти, які засіли в міністерстві охорони здоров’я».

Така риторика повністю співпадає з російською пропагандою щодо Уряду і є елементом гібридної війни проти України.

Подібна поведінка деяких народних депутатів у профільному комітеті охорони здоров’я, яку підтримує голова Комітету Ольга Богомолець, не лише ставить під сумнів ефективність проведення засідань, а також повністю нівелює розгляд питань порядку денного. Це, своєю чергою, жодним чином не сприяє налагодженню конструктивного діалогу між гілками влади та, як наслідок,проведенню ефективних реформ в Україні.

МОЗ України сподівається, що голова Парламенту Андрій Парубій  втрутиться у ситуацію і допоможе її вирішити. В іншому випадку представники Міністерства охорони здоров’я вважатимуть участь в засіданнях Комітету недоцільною.

Читайте також