Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України ініціює скасування професійної дискримінації жінок

22 червня 2017
2893

22 червня у МОЗ відкрили виставку ілюстрацій про гендерні стереотипи. Нагадаємо, що раніше міністерство розробило наказ, що відміняє документ, що вводив заборону застосування праці жінок і містив перелік цих робіт.

Україна долучилась до головних міжнародних зобов`язань щодо гендерної рівності. МОЗ України переглядає власні документи на предмет наявності ознак дискримінації. У зв’язку з цим розроблено проект документу, який позбавляє чинності наказ від 29 грудня 1993 року № 256 «Про затвердження Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30 березня 1994 року за № 51/260. 

«Ми виступаємо проти будь-яких обмежень і за рівні можливості для жінок і чоловіків. Тому і відбувається перегляд документів МОЗу на предмет наявності ознак дискримінації. Проект документу, який позбавляє чинності попередній, що включав близько 450 робіт, розміщений на офіційному сайті», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції. 

Перелік складається з розділів, що об’єднують роботи з металообробки; будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи, гірничі роботи; геологорозвідувальні і топографо-геодезичні, роботи з видобутку нафти і газу; чорна та кольорова металургія; ремонт обладнання електростанцій і мереж, електротехнічне виробництво, виробництво абразивів радіотехнічне і електронне виробництво, загальні професії електронної техніки, професії хімічних виробництв, професії виробництв харчової продукції, тютюново-махоркове та ферментаційне виробництво, роботи на залізничному транспорті та метрополітені, автомобільному, морському, річковому транспорті, поліграфічне виробництво, сільське господарство.

За словами народного депутата України з Підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірини Суслової, заборони були введені в радянські часи і залишились Україні у спадщину від СРСР. 

Розробка проекту наказу та його підписання його Уляною Супрун, в.о. Міністра охорони здоров’я України – лише перший крок. Нині документ надіслано на погодження з Мінсоцполітики, Міненерговугілля, Національною академією мед наук України, профспілками та роботодавцями. Після отримання всіх погоджень буде надіслано на державну реєстрацію в Мінюст. Після державної реєстрації та офіційного оприлюднення документ набуде чинності.

Виставка робіт молодих ілюстраторів, що об’єднані спільною темою – викриття гендерних стереотипів, які досі панують в Україні організована за ініціативи Підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народного депутата України Ірини Суслової, а також за сприянням кампанії проти сексизму у політиці і ЗМІ «Повага», Національного Демократичного Інституту в партнерстві з БФ «Добра листівка». 

Виставка триватиме до 6 липня у холі центрального корпусу МОЗ (Грушевського, 7).