Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Світовий банк проведуть навчання для бригад екстреної медичної допомоги

17 листопада 2022
1771

Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк у межах освітнього проєкту продовжують професійне навчання для медпрацівників бригад екстреної медичної допомоги. 

Майбутні інструктори навчально-тренувальних відділень центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф навчатимуться особливостей роботи в умовах стресової ситуації. Також подібне навчання є ефективним способом підвищити рівень знань та підготовку наших фахівців до викликів воєнного часу. 

«Професійні знання і практичні навички допоможуть медичним бригадам, які виїхали на допомогу пацієнтам у стресових ситуаціях, правильно діяти. Особливо це  надважливо зараз, в умовах повномасштабної війни. Рятуючи життя, медики мають також розуміти механізми стресового та посттравматичного стресового розладу. Також вони мають вміти оперативно розпізнати й врахувати психологічний стан постраждалих, як цивільних, так й військових. Адже це необхідно для правильного визначення маршруту пацієнта із психічним розладом на догоспітальному етапі. Тому в межах курсу, який проводять фахівці Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, окрема увага приділяється роботі медиків в агресивному та стресовому середовищі», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.   

Крім того, під час тренінгів медики вивчатимуть методи стресостійкості, а саме: техніки управління стресом, психологічного розвантаження, які застосовуються для самодопомоги та для взаємодопомоги. 

«Робота з важкими пацієнтами, особливо за умов погіршення їхнього стану або у разі летального випадку, потребує навичок психологічного розвантаження і відновлення навіть для стресостійких осіб. Тому медики мають запобігати накопиченню у них тривожності та негативних емоцій, щоб залишатись ефективними й продовжувати надавати якісну допомогу у випадках невідкладних станів», – додала Ірина Микичак. 

Професійне навчання для працівників центрів екстреної медичної допомоги (далі – ЕМД) та медицини катастроф – це новий масштабний проєкт, який започаткувало Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Світового банку. Проєктом буде охоплено близько 25 тисяч фахівців з медицини невідкладних станів у всіх областях України.

Нагадаємо, що навчання медиків ЕМД є одним із кроків реалізації Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка напрацьовується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. 

Програма має на меті надати українцям, які постраждали внаслідок дій агресора, отримати повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги та впоратися з наслідками війни.