Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медична реформа: найближчим часом ВР розгляне проекти закону про фінансування і сільську медицину

6 листопада 2017
6509

Початок докорінних змін у системі охорони здоров’я закладено: 19 жовтня Парламент ухвалив законопроект №6327. Він вступить в силу, коли його підпише Президент. Найближчим часом народні депутати розглянуть у другому читанні законопроекти №6604, що гарантує фінансування реалізації медичної реформи з державного бюджету, та №7117, що передбачає додаткове фінансування мережі медзакладів у сільській місцевості. Ці законопроекти є важливими для комплексного впровадження медичної реформи.

Проект закону №6604, що з червня чекає на ухвалення, забезпечить фінансування змін у системі охорони здоров’я. Його ухвалення дозволить розпочати у 2018 році зміни на первинній ланці: заклад, у якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір («гроші ходять за пацієнтом»). А з 2020 року вся система охорони здоров’я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров’я України.

Додаткові кошти в охорону здоров'я також зможуть інвестувати органи місцевого самоврядування. Зокрема – на оновлення матеріально-технічної бази, капітальний ремонт, реконструкції, підвищення оплати праці медичних працівників (програми «місцевих стимулів»), а також місцеві програми надання населенню медичних послуг, місцеві програми громадського здоров’я та інші програми в охороні здоров’я.

Зміни у системі охорони здоров’я у сільській місцевості запустить законопроект №7117, який також розглянуть найближчим часом. Він є частиною медичної реформи і дає можливість разом з місцевою владою вирішити питання перепланування мережі, побудови або дообладнання амбулаторій у сільській місцевості. Для втілення законопроекту про сільську медицину виділяється 5 млрд грн на підсилення інфраструктури на селі протягом 2018-2019 років

Законопроекти №№6604, 7117 важливі для комплексного впровадження медичної реформи. Ми закликаємо народних депутатів України, незалежно від їх партійної приналежності й політичних поглядів, проголосувати за законопроекти №№ 6604, 7117.

Докладніше про медреформу: https://goo.gl/p483q1

Читайте також