Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікування за кордоном: яку медичну допомогу надавали українським пацієнтам у 2017 році

15 травня 2018
3772

Переважна більшість пацієнтів, які у 2017 році були направленні на лікування за кордон, потребували трансплантації органів (серця, серця-легенів, печінки, нирки) або кісткового мозку.

Відповідно до статті 36 Основ законодавства України про охорону здоров'я, громадяни України можуть направлятися для лікування за кордон у разі необхідності надання того чи іншого виду медичної допомоги хворому та неможливості її надання в закладах охорони здоров'я України.

Лікування за кордоном за кошти держбюджету передбачене для громадян, захворювання яких не лікується в Україні, незалежно від віку, статі, соціального походження, майнового стану, місця проживання та інших ознак.

До закордонних клінік за програмою направляються громадяни України для отримання медичної допомоги переважно з приводу онкогематологічних, онкологічних, нейрохірургічних, кардіохірургічних захворювань та вроджених аномалій розвитку, у разі неможливості її надання в умовах закладів охорони здоров’я України.  

Нагадаємо, за останній рік значно зросло фінансування програми лікування громадян України за кордоном і, відповідно, кількість людей, які змогли взяти у ній участь. Так, протягом 2017 року за кошти програми - 628 341 тис грн - за кордоном було проліковано 226 людей. Водночас, цього поки недостатньо, щоби всі могли отримати необхідну медичну допомогу за програмою.