Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікування серцево-судинних захворювань - що змінилось в Україні за останні роки

30 травня 2019
3860

Відбувся круглий стіл  з обговорення змін в лікуванні серцево-судинних захворювань в рамках реалізації спільного Проекту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Фахівці Центру політики та досліджень в охороні здоров'я представили результати щодо  діагностики та лікування артеріальної гіпертензії та гострого інфаркту міокарда у пілотних областях України  - Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Полтавській та Рівненській.  

За даними звіту в пілотних областях Проекту показники ефективності лікування серцево-судинних захворювань поступово покращувались. Зокрема, упродовж 2015-2017 років збільшилась частка пацієнтів віком 40-60 років,  які успішно контролювали підвищений артеріальний тиск. Ці показники зберігають позитивний тренд, в тому числі і за рахунок ранньої діагностики через системи холтерівського моніторування ЕКГ та артеріального тиску, велоергометрію тощо.  

Інший важливий напрямок роботи Проекту - поліпшення доступу українців до своєчасної допомоги при інфаркті міокарда. За кошти проекту придбали 9 сучасних ангіографічних систем для лікарень у пілотних областях - обладнання, за допомогою якого лікарі діагностують і відновлюють порушений кровоток у судинах. Вже зараз можна стверджувати, що це обладнання допомогло врятувати тисячі життів: тільки упродовж 2015-2017 років було зроблено десятки тисяч коронарографій та провели близько семи тисяч стентувань пацієнтів із гострим інфарктом міокарда.  

«На сьогоднішній день ми маємо висококваліфікованих лікарів, професійний менеджмент та підтримку місцевої влади. Це ті ключові компоненти, які безпосередньо впливають на якість надання медичної допомоги в Україні», -   прокоментував Іван Шумейко, головний терапевт Департаменту охорони здоров’я (ДОЗ) Полтавської ОДА.

Довідково:

19 березня 2015 року Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) підписали Угоду про позику у розмірі 214,7 млн дол.  Спільний проект банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» спрямований на підтримку трансформації системи охорони здоров’я та націлений на досягнення трьох основних завдань:

  • боротьбу з неінфекційними захворюваннями, з акцентом на профілактику;
  • поліпшення якості та ефективності медичної допомоги;
  • оптимізацію та реструктуризацію лікарень і амбулаторних послуг вторинного рівня.

Проект, який триватиме до 2020 року, реалізується у восьми областях України: Волинській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Полтавській, Рівненській та Львівській.

Читайте також