Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ліки Є: про забезпечення ліками та медвиробами в умовах трансформації охорони здоров’я

25 червня 2018
1656

Вперше за багато років держава суттєво поліпшила забезпечення ліками за всіма напрямками. Завдяки ефективним закупівлям через міжнародні організації лікарні на 100% забезпечені ліками за 12 напрямами. Працює і розширюється програма “Доступні ліки” - мільйони українців мають доступ до якісних ліків безоплатно чи з незначною доплатою в кожній третій аптеці в Україні. Про це сьогодні говорили на розширеній нараді під головуванням Прем’єр-Міністра керівництво МОЗ України разом з представниками Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, МІністерства юстиції та обласних департаментів охорони здоров’я, медичною спільнотою, пацієнтськими та антикорупційними організаціями.

 

Як держава забезпечує українців ліками зараз

Україна забезпечує громадян лікарськими засобами за декількома напрямами - це державні закупівлі через міжнародні організації та програма “Доступні ліки”.

“Безоплатні ліки є в наявності в українських лікарнях. Завдяки закупівлі ліків через міжнародні організації нам вдалося повністю виключити корупцію і одночасно домовлятись про спеціальні низькі ціни для України. На заощаджені кошти ми купуємо значно більше необхідних ліків, тобто, більше українців отримують необхідне лікування від держави”, - наголосила в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Завдяки ефективним процедурам міжнародних закупівель лікарських засобів і медвиробів вперше за 7 років Україна повністю забезпечена вакцинами згідно з національним календарем щеплень. Крім того, цього року Україна вперше виходить на забезпечення 100% запитів лікарень, щоби забезпечити достатню кількість безоплатних для громадян препаратів за 12 програмами, серед яких тести ВІЛ, низка препаратів для лікування дитячої онкології, половина препаратів для дитячого діалізу, медикаменти для дітей, хворих на нанізм різного походження, онко реагенти, донорство крові, дитячий церебральний параліч, ліки для трансплантації.

“Україні потрібно продовжити практику використання прозорої системи закупівлі ліків через міжнародні організації. Вона дозволяє не тільки економити кошти і закуповувати якісні препарати, а й рятувати життя хворим з хронічними чи смертельними хворобами”, - сказав Прем’єр-Міністр Володимир Гройсман.

Програма “Доступні ліки”, що стартувала у квітні минулого року, а сьогодні вже кожний третій аптечний заклад в Україні відпускає ліки за програмою повністю або частково безоплатно. За час роботи програми пацієнти отримали ліки за понад 21 млн рецептів на суму майже 1 млрд грн.  Всього зараз по програмі доступно 239 препаратів,  47 з яких для пацієнтів є повністю безоплатними.

“Ми би хотіли, щоби в програмі була кожна аптека. І це - відповідальність місцевої влади - зробити “Доступні ліки”, гарантовані державою, справді доступними і наявними”, - сказала в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Україна також впровадила Національний перелік лікарських засобів — препаратів від хвороб, на які найбільш часто хворіють українці. Лікарні мають закуповувати їх на 100%. До Нацпереліку увійшли 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від всіх розповсюджених хвороб — це понад тисячу ліків від різних виробників, що будуть закуповувати лікарні. Все це для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, буде безоплатно. Дізнатись про наявність ліків, які виписують лікарі, дуже просто завдяки мобільному додатку Ліки.Контроль, де пацієнти мають змогу перевірити, чи можуть вони отримати ліки безоплатно.

Найчастіше наявність ліків у конкретній лікарні, районі чи області залежить від місцевої влади і обласних департаментів охорони здоров’я. Важливо, щоби заклади охорони здоров’я правильно оцінювали і оперативно передавали реальну потребу в ліках. Лише так МОЗ зможе ефективно планувати закупівлі.

Уже зараз регіони мають можливість перерозподіляти ліки та вакцини без погодження МОЗ України, тож області можуть швидко віддавати надлишки ліків в інший регіон, де виявляється нестача.

 

Як зміниться забезпечення ліками після трансформації системи охорони здоров’я

Лікарські засоби та медичні вироби, що наразі закуповуються Міністерством охорони здоров’я централізовано або забезпечуються на рівні областей, - невід’ємна частина системи медичної допомоги в Україні. Саме ті ліки та вироби, що були включені в державні програми протягом останніх 10-ти років, повинні стати частиною державних гарантій, яку забезпечуватиме Уряд України на первинній, вторинній або третинній ланці медичної допомоги в рамках трансформації системи фінансування охорони здоров’я протягом наступних років.

Щоби покращити забезпечення українців ліками, програму “Доступні ліки”  буде розширено за рахунок включення до неї частини державних програм. Частину медичних виробів та лікарських засобів буде включено у ціну послуги, яку встановлюватиме Національна служба здоров’я України. Крім того, держава продовжить закуповувати ліки за низкою стратегічних програм (вакцинація, інфекційні захворювання тощо). Такі закупівлі буде здійснювати Агенція із закупівель.

“Зараз ми розробляємо механізми, що дозволять поетапно і логічно інтегрувати 40 програм державних закупівель ліків у процес трансформації системи охорони здоров’я - як первинної, так і вторинної та третинної допомоги. Ключове завдання подальшого реформування системи державних закупівель ліків - зберегти усі найкращі напрацювання міжнародних організацій та не повернутись до старого корумпованого механізму закупівель. Для цього новостворена Агенція  із закупівель повинна мати ті ж переваги, які вже закріплено законодавством щодо закупівель через міжнародні організації, - сказала заступник міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.