Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як змінюється система трансплантації

22 лютого 2019
8021

Розповів заступник міністра Роман Ілик на конференції, присвяченій впровадженню посмертного донорства та розвитку трансплантації в Україні.

Сьогодні, 22 лютого, у Києві на одному майданчику зібралися лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я, правоохоронці і пацієнти, щоб обговорити труднощі, які є зараз, та об’єднати зусилля для запуску трансплантації в Україні.

«Єдина державна інформаційна система трансплантації вже на фінальному етапі розробки. До кінця березня 2019 року розробники мають завершити створення системного продукту. З квітня ми плануємо розпочати його тестування та наповнення. Міністерство охорони здоров’я прагне до 2020 року розробити чіткий алгоритм, створити необхідний фундамент та правила, завдяки яким донорство після смерті стане реальністю. Через три роки ми прагнемо, щоб кількість трансплантацій в Україні збільшилася щонайменше вдічі», - повідомив Роман Ілик.  

Крім активною роботи над створенням системи ЄДІСТ, МОЗ України працює над іншими важливими процесами для запуску трансплантації. 15 лютого в Україні офіційно затверджено професію “трансплант-координатор” - її внесено до класифікатора професій. Наразі перша група майбутніх трансплант-координаторів вже завершує навчання - на базі Запорізької медичної академії післядипломної освіти.

 Для розбудови трансплантації було обрано існуючі 4 центри: Інститут ім. Шалімова та Запорізька обласна лікарня - для органної трансплантації, Національний Інститут Раку та ОХМАТДИТ - мають стати прикладом для розвитку трансплантації кісткового мозку. Саме для розвитку цих центрів виділено майже 50 млн грн. Ці кошти спрямовані на закупівлю сучасного медичного обладнання, яким наразі займається міжнародна організація Crown Agents.

Серед клінічних та організаційних питань розбудови трансплантації не менш важливим є налагодження діалогу між лікарями, пацієнтами, органами влади та популяризація культури донорства. Громадська організація «Всеукраїнська платформа донорства “іDonor”», яка спільно з МОЗ України стала організаторами конференції, має на меті стати цією платформою.  

«Розвиток трансплантації в Україні - це можливість рятувати в декілька разів більше людей, ніж зараз рятують в іноземних клініках.  Діяльність громадської організації «іDonor», зокрема проведення подібних конференцій, має стати каталізатором цих змін і наблизити можливість рятувати українців в Україні», -  розповіла Ірина Заславець, голова ГО «Всеукраїнська платформа донорства “іDonor”».  

Читайте також