Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як вдосконалити допомогу онкохворим дітям: нарада дитячих онкологів

4 лютого 2019
3615

Потужні регіональні центри і альтернативні сильні команди фахівців в областях, щоби всі діти могли отримати якісну високоспеціалізовану допомогу ближче до свого дому, - така мета міністерства на найближчий час.

Як організувати цей процес обговорювали разом з ключовими регіональними дитячими центрами високоспеціалізованої допомоги та обласними управліннями охорони здоров`я з Києва та області, Львову, Одеси, Харкова та Дніпра на «Нараді з питань розвитку високоспеціалізованої допомоги дітям з тяжкими захворюваннями» 31 січня 2019 року.

У цьому діалозі взяли участь:

  • Ірина Литовченко, генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ України;
  • Оксана Корчинська, голова Опікунської ради НДСЛ “ОХМАТДИТ”, народний депутат України;
  • Ірина Садов’як, головний лікар НДСЛ “ОХМАТДИТ” МОЗ України;
  • доктор Кристина Петерс, професор відділення трансплантації стовбурових клітин Дитячої лікарні Св. Ганни  (Відень, Австрія);
  • Оксана Сухорукова, генеральний директор Директорату медичних послуг МОЗ України;
  • Катерина Булавінова, медичний експерт дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні;
  • регіональні дитячі центри високоспеціалізованої допомоги та обласні управління охорони здоров’я Києва та області, Львову, Одеси, Харкова та Дніпра;
  • фахівці НДСЛ “ОХМАТДИТ”;
  • громадські організації та благодійні фонди.

Розглянули питання важливості міжнародного співробітництва при лікуванні лейкемії у дітей, розвитку програми трансплантації кісткового мозку у дітей, надання онкогематологічної допомоги.

Міністерство протягом року налагодило плідну співпрацю з канадськими, литовськими, італійськими, польськими та іншими фахівцями, отримало додаткові ресурси на розвиток дитячої онкології від благодійників Канади та незабаром отримає від уряду Італії. МОЗ України укладе меморандуми з міністерствами інших країн, щоби українські фахівці мали можливість навчатися в цих країнах.

Міністерство спрямовує зусилля на допомогу лікарням і місцевій владі у пошуках міжнародних партнерів, залученні найкращих фахівців, навчанню ефективному управлінню, у пошуках донорських ресурсів для поліпшення технічного забезпечення відділень і лабораторій.

Нова команда в “ОХМАТДИТі” вже змінює процеси лікування відповідно до рекомендацій міжнародних фахівців, а лікарі з Національного інституту раку вчаться у провідних клініках США.

МОЗ України планує залучати більше партнерів, які стануть менторами та вчителями для лікарів українських медичних закладів.

Регіональні центри можуть стати автономізованими некомерційними підприємствами, що принесе їм більше свободи і водночас відповідальноті. Таким чином вони активно включаться у процес трансформації охорони здоров`я.

У планах міністерства на найближчі місяці - долучити до діалогу всі регіони України і разом робити так, щоби родинам не потрібно було на місяці від’їжджати до Києва, щоби отримати життєво необхідну високоспеціалізовану онкогематологічну допомогу.

 

Читайте також