Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як укласти договір з НСЗУ: вийшов новий номер Дайджесту змін в охороні здоров’я

1 червня 2018
2214

У сьомому номері національної медичної стіннівки розповідаємо, як заклади будуть укладати договори  з Національною службою здоров’я України, відповідаємо на поширені питання, ділимось досвідом одного з лідерів реформи — Баранівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Із середини 2018 року Україна переходить на мо­дель закупівлі медичних послуг на пер­винній ланці (перша хвиля реформи ПМД). Усі медичні заклади — бюджетні установи, які стануть комунальними некомерційними підприємствами, зможуть укласти договір з НСЗУ та почнуть отримувати кошти за капі­таційним принципом (заклад отримує встановлену суму за пацієнта незалежно від того, чи звертається той по послуги). Друга і третя хвилі приєднання до системи відбудуться відповідно в жовтні та грудні цього року.

“З 1 січня 2019 року не передба­чено медичної субвенції для фінансування закладів, які надають первинну медичну до­помогу, лише капітація. Отже, для укладення договору з НСЗУ та отримання оплати всі заклади ПМД повинні виконати «домашнє завдання»: перетворитися з бюджетних установ на некомерційні підприємства, забезпечити належне матеріально-технічне оснащення, обрати медичну інформаційну систему та при­єднатися до системи «Електронне здоров’я», підписувати декларації про вибір лікаря», — нагадує голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.

Головний лікар Баранівського центру первинної медико-санітарної підготовки, який готовий укласти договір з Національною службою здоров’я України в першу хвилю реформи, розповідає, яку роботу було проведено для підготовки закладу.

Крім того, у новому номері дайджесту є інформація про онлайн-платформу з настановами на засадах доказової медицини і відповіді на поширені запитання щодо укладення договорів з НСЗУ. Закликаємо фахівців надсилати запитання на адресу [email protected]. Відповіді на них ви зможете прочитати в наступних числах Дайджесту.

Сьомий випуск Дайджесту вже надіслано медичним департаментам й управлінням, які мають поширити його у закладах охорони здоров’я. Крім того, Дайджест можна скачати на нашому сайті за посиланням нижче, а також підписатися і отримувати Дайджест на свою персональну скриньку: http://eepurl.com/dckP0D

Переглянути усі випуски дайджесту можна в розділі "Медичним працівникам": http://moz.gov.ua/dajdzhest-zmin-u-sistemi-ohoroni-zdorov%E2%80%99j