Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як працює централізована система збору біоматеріалів на Полтавщині

8 листопада 2018
4443

У Полтавській області запровадили систему, яка дозволяє проводити взяття біоматеріалу в кожній сільській чи міській амбулаторії й доставляти його в сучасні уніфіковані клінікодіагностичні лабораторії. Це, за оперативними даними, дозволило зекономити до 25% бюджетних коштів.

 

Які ще переваги дає така система і що було зроблено для її розгортання, розповідає директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної держадміністрації Віктор Лисак.

 

 

Що знадобилось для запуску централізованої системи збору біоматеріалів

На початку 2018 року в Полтавській області придбали обладнання та автомобілі для програми. Для взяття крові для лабораторних досліджень закупили закриті вакуумні системи BD Vacutainer, для збору сечі — стерильні ємності для сечі. Для транспортування біоматеріалу закупили контейнери, сумки-контейнери, сумки-холодильники з холодоелементами. Їх розподілили в усі ЦПМСД області, а також у ЦРЛ та міські лікарні, Полтавську обласну клінічну лікарню ім. М.В. Скліфосовського, Полтавський кардіологічний диспансер.

Як відбувається транспортування біоматеріалів і дослідження

З пунктів збору біоматеріал доставляється до клініко-діагностичних лабораторій міських та центральних районних лікарень автомобілем. 35 автомобілів за договором поставлено на об’єднане автогосподарство, далі автогосподарство передало їх в оренду на всі центри ПМСД. Таким чином, автомобіль Центру об’їжджає всі підпорядковані амбулаторії та відвозить зібраний матеріал у лабораторію.

Для ефективної роботи ми розробили методичні рекомендації з використання обладнання, провели інструктаж для завідувачів лабораторій та лаборантів, а вони, у свою чергу, навчили всіх, хто бере участь у преаналітичному етапі лабораторних досліджень.

Кожен район області, кожне місто складають індивідуальний графік взяття і доставки біоматеріалів у клініко-діагностичні лабораторії. В кожній амбулаторії у визначений день пацієнт може здати біоматеріал. Мешканці сіл найбільше радіють можливості здати в найближчій амбулаторії кров на скринінгові біохімічні дослідження, адже раніше їм для цього треба було їхати в районний чи обласний центр.

Матеріал доставляють у клінікодіагностичні лабораторії міських і центральних районних лікарень, які оснащено сучасною лабораторною технікою: гематологічними та біохімічними автоматичними аналізаторами, аналізаторами сечі та витратними матеріалами для проведення досліджень. Плануємо закупівлю напівавтоматичних гемокоагулометрів та аналізаторів електролітів.

Дослідження виконуються в день доставки матеріалу в клініко-діагностичні лабораторії впродовж двох годин. Результати досліджень вносять у бланки результатів досліджень та передають замовнику. Плануємо впровадження лабораторних інформаційних систем для передачі даних замовнику в електронному вигляді.

 

Що дало запровадження централізованої системи збору біоматеріалів

Запровадження такої системи дало змогу автоматизувати лабораторні дослідження, значно розширити їх спектр, підвищити продуктивність. У кожній ЦРЛ виконуються дослідження на ліпідний спектр крові; загальний аналіз крові виконується на аналізаторі, який визначає понад 20 показників. Переваги автоматичного аналізу крові: висока продуктивність (до 100 проб за годину), невеликий об’єм крові (12-50 мкл), оцінка більш як 20 показників, графічне зображення розподілу клітин (скетограми, гістограми), висока точність дослідження (підрахунку підлягають декілька тисяч клітин). Гематологічний аналізатор 5 diff виділяє п’ять основних субпопуляцій лейкоцитів. Аналітична надійність підрахунку лейкограми на порядок перевищує мануальний метод: диференційний підрахунок охоплює 10 тис. клітин замість 200 клітин при мануальних методах. Автоматичний гематологічний аналіз дозволяє впровадити в практику більше параметрів, які характеризують еритроцити і тромбоцити. Крім того, в лабораторіях працюють 180 лабораторних центрифуг, що дало змогу підвищити якість лабораторної складової преаналітичного етапу, а саме отримувати більш якісні зразки плазми та сироватки для лабораторних досліджень. Запровадження використання закритих вакуумних систем дозволило стандартизувати процедуру взяття венозної крові, зменшити кількість преаналітичних помилок, знизити ризик виникнення гемоконтактних інфекцій.

Медики відзначають велику перевагу використання нового, уніфікованого, повіреного обладнання: знімається потреба у повторних аналізах через різне обладнання, яке використовувалось на різних рівнях маршруту пацієнта.

Закупівлю обладнання та автомобілів, а також проведення навчання медиків здійснено в рамках реалізації спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». На обладнанні, закупленому в рамках реалізації в області субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію в Полтавській області» проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», дослідження виконуються безкоштовно.

Читайте також