Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Допомога до приїзду швидкої: В Україні розпочалось навчання за програмою «Перший на місці події»

15 листопада 2018
3840

Близько 8 тисяч поліцейських та рятувальників вчитимуться надавати першу допомогу за світовими стандартами протягом 2018-2019 років.  Навчання організовано на базі вищих навчальних закладів та тренувальних центрів у Вінниці, Дніпрі, Івано-Франківську, Запоріжжі, Києві, Кіровограді, Львові, Одесі, Полтаві, Тернополі, Харкові, Черкасах та Чернівцях.

У 2018-2019 роках курс «Перший на місці події» проходитимуть співробітники Національної поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Пізніше  за цим курсом навчатимуться усі, хто зобов’язаний надавати першу допомогу постраждалим, але не має медичної освіти: як поліцейські, рятувальники, так і фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники тощо.

Матеріал курсу «Перший на місці події» ґрунтується на авторитетних і відпрацьованих у розвинених країнах світу уніфікованих клінічних протоколах медичної допомоги та на алгоритмах міжнародних курсів Emergency Medical Responder, BLS, ITLS, PhTLS.

Мета курсу - навчити усіх, хто працює у екстрених службах та може опинитись першим на місці події, діяти згідно з єдиними протоколами та стандартами, щоб зберегти життя постраждалого в критичній ситуації.

Курс триває 48 годин і включає як теоретичну частину, так і практичні завдання. Вперше при розробці програми підготовки з домедичної допомоги був закладений підхід, орієнтований на якість засвоєних знань та навичок, а не лише на тривалість програми. Успішне проходження курсу можливе тільки при відвідуванні всіх лекційних і практичних занять та наданні не менш як 70%  правильних відповідей на теоретичному тестуванні і під час практичного відпрацювання. Незалежне оцінювання слухачів курсу здійснюватиме Агенція екстреної медицини.

Проходження єдиного курсу першої допомоги співробітниками екстрених служб є світовою практикою.  В Європі та США базовий курс для рятувальних та поліцейських служб має назву First Responder. Головна ідея цього курсу – навчити «розмовляти однією мовою» всі екстрені служби.

За статистикою, допомога, надана протягом перших 4 хвилин, збільшує шанси потерпілих на порятунок на 30%. Саме тому навчання для поліції та рятувальників  є надзвичайно важливим - адже найчастіше саме вони прибувають першими на місце події. Громадяни мають бути впевненим, що у разі ДТП чи якоїсь іншої надзвичайної ситуації, кожен зможе отримати кваліфіковану  допомогу ще до приїзду швидкої.

Читайте також