Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Дефіцит ліків та вакцин через несвоєчасний перерозподіл в областях - неприпустимий. Уряд зобов’язав обласні департаменти охорони здоров’я контролювати наявність ліків у кожному медзакладі

12 грудня 2018
3721

Обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість про наявність ліків у медзакладах - вичерпна і актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України сьогодні, 12 грудня.

Відтепер на сайті кожного обласного департаменту в обов’язковому порядку має бути вичерпна інформація про наявність та вартість лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел у закладах охорони здоров’я України. Тобто кожен українець зможе перевірити, чи є у медзакладі потрібний і безоплатний для пацієнтів препарат і побачити, за якою вартістю конкретні ліки закупили. Це можна буде легко зробити в онлайн режимі, навіть не виходячи з дому.

Постанова Уряду також затверджує нові правомочності обласних департаментів. Тепер кожен департамент повинен моніторити і робити перерозподіл лікарських засобів, медичних виробів та імунобіологічних препаратів (вакцин) в регіонах згідно з фактичною потребою лікарень та пацієнтів. Тобто якщо у якомусь районі, місті чи медзакладі області закінчується певний препарат чи конкретна вакцина, обласний департамент повинен оперативно організувати надходження потрібних ліків чи вакцин із тих медзакладів області, де є їх надлишок. Неприпустимою є ситуація, коли при достатній забезпеченості області виникає дефіцит у окремих лікарнях. Обласні департаменти мають забезпечити, щоби пацієнти отримували безперервне, надійне та своєчасне  лікування.

Постанова №298 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я» буде оприлюднена і набере чинності найближчим часом. Її реалізація дозволить забезпечити безперервне, надійне та своєчасне  лікування для більшого числа пацієнтів, а також уникнути численних корупційних ризиків і зловживань під час закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Читайте також