Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Четвертий випадок дифтерії підтвердили лабораторно

16 липня 2018
7098

Діагноз «дифтерія» у 11-річного хлопчика з Чернігівської області підтвердився лабораторно, повідомляє Центр громадського здоров’я. Це уже четвертий випадок дифтерії в Україні.

Дитину госпіталізували до Ніжинської районної лікарні 13 липня і ввечері того ж дня перевезли до реанімаційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні. Йому ввели протидифтерійну сироватку, проте хлопчик і надалі залишається в реанімаційному відділенні. Важкість стану зумовлена ускладненнями з боку серцево-судинної системи та проблемами зі згортанням крові.

14 липня лікарі здійснили протиепідемічні заходи щодо виявлення збудника серед контактних осіб, всього обстежено 18 осіб, серед них у 4-х членів родини хлопчика (матері, батька, сестри і брата) виявлені клінічні ознаки дифтерії, дослідження тривають. Двоє дітей і мати госпіталізовані до Ніжинської центральної районної лікарні, їх стан стабільний, дітям введена протидифтерійна сироватка.  

Нагадуємо, що єдиний захист від дифтерії - це вакцинація. МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити необхідні щеплення проти дифтерії дітям і дорослим згідно з календарем щеплень. Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України, і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих.

Так само в Україні достатньо протидифтерійних сироваток, які необхідно максимально швидко ввести при дифтерії. Негайно зверніться до лікаря, якщо виникла підозра на дифтерію.

Докладніше про дифтерію, її симптоми і можливі ускладнення ви можете почитати тут.

З початку року в Україні зафіксовано 4 випадки дифтерії: по одному у Чернігівській та Київській областях і два - у Луганській області. Тривають лабораторні дослідження щодо підтвердження ще 4 випадків у Чернігівській області.

Читайте також