Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Батьки дітей із рідкісними захворюваннями б’ють на сполох через слідчі дії Нацполіції

21 листопада 2018
1071

Міністерство охорони здоров’я отримало низку листів від стурбованих батьків важкохворих дітей. Батьки обурені тим, що через слідчі дії у лікарнях можуть припинити видачу “Анакінри” - препарату для лікування у дітей рідкісних форм первинних імунодефіцитів.  МОЗ України робить усе можливе, аби діти безперервно отримували життєво необхідні ліки.

У Міністерства охорони здоров’я, логістичного підприємства (ДП “Укрвакцина”), в лікарнях Івано-Франківської та Полтавської областей вилучили документи, відповідно до яких було доставлено препарат “Анакінра”. Слідче управління Головного управління Нацполіції у м. Києві розпочало кримінальне провадження щодо поставки цього препарату.

Відповідно до закону, Міністерство надало доступ до всіх необхідних для проведення досудового розслідування документів.

Нагадаємо, що препарат “Анакінра” був вперше закуплений за кошти державного бюджету у жовтні цього року.

Раніше батьки маленьких пацієнтів були змушені купувати препарат за кордоном, адже купити його в Україні, навіть за власний кошт, було неможливо – через невелику кількість пацієнтів виробник-монополіст не був зацікавлений у виході на український ринок.

Залучення міжнародних організацій допомогло здійснити закупівлю на міжнародному ринку і забезпечити пацієнтів, які потребують саме цих ліків.

У жовтні препарат доставлено в Україну та передано на склад ДП “Укрвакцина”, звідки вся партія препаратів (952 дози) протягом тижня була розподілена та доставлена в Івано-Франківську та Полтавську області.  Препарати були надані пацієнтам, які їх потребують, відповідно до даних департаментів охорони здоров’я цих областей. Маленькі пацієнти вже отримали свої ліки на найближчі три місяці і розпочали лікування. Решта препаратів зберігаються на складах лікарень з дотриманням спеціальних умов.

Термін придатності всіх ввезених упаковок цих ліків складає 22 місяці, що на 10 місяців більше за період, протягом якого пацієнти повністю використають усі надані їм дози препарату. Препарат відповідає всім нормам якості, що підтверджено відповідними сертифікатами. Препарат зареєстрований у США, Канаді та за централізованою процедурою країн Європейського Союзу, що дозволяє його використання в будь-якій з країн ЄС.

Читайте також