Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України щодо зарплат керівництва міністерства за жовтень

4 грудня 2018
5301

Щомісяця МОЗ України отримує запити щодо сум виплат керівництву від різних громадських організацій та ЗМІ та надає вичерпні відповіді на них. Однак великого резонансу набули суми лише за жовтень 2018 року через додаткові виплати матеріальної допомоги, оскільки саме їх легше використати для безпідставних інформаційних атак.

За жовтень заступники з МОЗ України отримали вдвічі вищі зарплати ніж у середньому протягом року. Йдеться про матеріальну допомогу - одноразову додаткову виплату, що не перевищує суму середньої зарплати за місяць. Така допомога є невід’ємною частиною соціального пакету кожного співробітника кожного міністерства і може бути використання на вирішення особистих соціально-побутових питань - від оренди чи ремонту житла до оздоровлення дітей або інших членів сім’ї.  Цей факт уже породив численні інсинуації і, очевидно, буде і надалі перекручуватись і використовуватись для політичних маніпуляцій. Дбаючи про інформаційну гігієну, розказуємо чому за жовтень керівництво МОЗ України отримало більші зарплати.

 

Що треба знати, рахуючи зарплати керівництва МОЗ України за жовтень:

1. Сумарно заробітна плата керівництва МОЗ України за жовтень є найвищою за весь рік, оскільки включає матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Це тип виплат, на які має право кожен співробітник кожного міністерства один раз на рік.

2. Розмір заробітної плати керівництва МОЗ України суттєво відрізняється щомісяця, оскільки на рівень виплат впливає низка чинників. Крім премії і надбавок за інтенсивність праці і вислугу років, це, наприклад, компенсація відряджень і невикористаної відпустки. Наприклад, заступник міністра Роман Ілик у лютому 2018 року отримав менше 10 тис грн, у квітні - понад 57 тис грн, а у липні - майже 31,5 тис грн. А заступник міністра Олександр Лінчевський у січні отримав 29,5 тис грн, а в липні - трохи більше 58 тис грн. Заступниця міністра з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина у лютому отримала трохи більше 28 тис грн, а, наприклад, у квітні - 56,6 тис грн.

3. Надбавки за інтенсивність праці керівництву МОЗ України не були збільшені: у двох заступників сума надбавки за жовтень була навіть меншою ніж попереднього місяця. Виділені за розпорядженням Кабінету Міністрів України у жовтні додаткові кошти частково були спрямовані на підвищення надбавки за інтенсивність праці працівникам МОЗ України, але це не стосувалось керівництва міністерства - в.о. міністра, заступників і держсекретаря. Надбавка у зарплатах держслужбовців є стандартною процедурою у державних установах і нараховується у жорсткій відповідності до нормативів, затверджених законодавством України.

4. В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун отримала найменшу зарплату з усіх керівників міністерства. За жовтень ця сума склала 25 357,47 грн. Зокрема у цю суму ввійшли кошти за відрядження і невикористану відпустку.

5. Зарплата та додаткові виплати керівництву МОЗ України у жовтні 2018 року ніяким чином не пов’язані з додатковими коштами, виділеними із Державного бюджету, чи перерозподілом видатків із інших програм міністерства. Всі виплати відбуваються відповідно до запланованих витрат. Більше того, керівництво міністерства не запланувало для себе додаткових премій. Усі залишкові кошти, які вдавалось віднайти упродовж останніх місяців, спрямовувались на програму “Лікування громадян за кордоном”.

Читайте також