Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про трансформацію охорони здоров’я у Києві: спростовуємо чергову передвиборчу брехню Юлії Тимошенко

14 грудня 2018
3963

Бюлетень «Київське слово» продовжує дезінформувати українців. Цього разу у випуску за грудень 2018 року подано неправдиві факти про трансформацію охорони здоров’я у Києві. Спростовуємо неправдиву інформацію, яку розповсюджує на сторінках передвиборчого бюлетеня команда Юлії Тимошенко.

Систематичне розповсюдження брехні про охорону здоров’я загрожує національній безпеці, але схоже, атака на національні інтереси Української держави стає невід‘ємною частиною передвиборчої кампанії Юлії Тимошенко.

Подаємо маніпулятивні цитати з матеріалу «Провал медреформи: киян відмовляються підписувати декларації з лікарями» і правдиві факти, які відображають реальний стан справ:

Фейк 1: «Як повідомляють у КМДА, угоди із сімейним лікарем уклало близько 670 тис. киян, а це усього 23% усього населення»

Факт 1: Станом на 13 грудня 2018 року, за даними електронної системи охорони здоров’я, у Києві пацієнти підписали 1,433 млн декларацій про вибір сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Це 48,8% від населення Києва.

 

Фейк 2: «Приймати пацієнтів, які не підписали декларації, банально нікому. Якщо пощастить, хворого огляне фахівець, у якого є вікно в графіку»

Факт 2: Медична допомога обов’язково надається всім громадянам, які її потребують. У 2018 році медичні заклади первинної допомоги отримують від Національної служби здоров’я України гроші і за пацієнтів з деклараціями, і за пацієнтів, які проживають на території обслуговування цих медзакладів, але ще не обрали лікарів. Крім того, пацієнти у невідкладному стані можуть звернутися позачергово у кабінет чергового лікаря, який працює у багатьох амбулаторіях сімейної медицини Києва.

Кількість лікарів, які надають первинну медичну допомогу, у Києві з початком трансформації охорони здоров’я не змінилася — 1 721 сімейний лікар, терапевт і педіатр. Усі 28 комунальних медичних закладів Києва підписали договори з Національною службою здоров’я і перейшли на нову модель фінансування у липні 2018 року.

 

Фейк 3: «Лікар мусить дати свій контактний номер. Дехто переконаний, що за кожного пацієнта медики отримують великі кошти, а тому дозволяють собі телефонувати в будь-який час доби»

Факт 3: Сімейні лікарі, терапевти і педіатри не зобов’язані надавати або вказувати у декларації свій особистий номер. Це може бути номер реєстратури або будь-який контактний номер, за яким пацієнт може зв’язатися з медичним закладом та отримати необхідну інформацію чи допомогу. У більшості випадків надання свого контактного номера - це ініціатива самого лікаря, який зацікавлений у наданні кращого сервісу пацієнтам, які обрали його. Це дозволяє лікарю вибудувати більш довірливі відносини зі своїм пацієнтом і надати необхідну йому допомогу в найзручніший спосіб.

 

Фейк 4: «Найбільший недолік реформи — запровадження платної медицини. Не всі українці можуть собі дозволити дороге лікування. Найуразливішим верствам населення взагалі доведеться відмовитися від медичних послуг»

Факт 4: Суть трансформації охорони здоров’я не полягає у впровадженні платної медицини. Україна розпочала шлях змін від фінансування ліжко-місць та утримання приміщень лікарень до оплати за реально надані медичні послуги людям за договорами Національною служби здоров’я. Цей принцип ще називають «гроші йдуть за пацієнтом».

З 2019-го щороку в Україні буде Верховна Рада буде затверджувати річну програму державний гарантій медичного обслуговування населення. Туди увійдуть необхідні пацієнтам медичні послуги і ліки:

  • екстреної медичної допомоги;
  • первинної медичної допомоги;
  • амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги;
  • госпітальної спеціалізованої медичної допомоги;
  • паліативної медичної допомоги;
  • медичної реабілітації;
  • медичної допомоги дітям до 16 років;
  • медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Це передбачено Законом «Про державні фінансові гарантій медичного обслуговування населення».

У 2018 році нова модель фінансування почала діяти для закладів первинної медичної допомоги. Усі медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів є безоплатними для пацієнтів у медичних закладах, де їх оплачує Національна служба здоров’я за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги.

 

Фейк 5: “Піврічна практика показала, що населення не бажає укладати юридичні угоди з лікарями”.

Факт 5: З початку трансформації системи охорони здоров’я в Україні вже більше половини населення уклали декларації з сімейними лікарями - це більше 23 млн громадян. Темпи укладання декларацій українцями випереджають найоптимістичніші прогнози, а це, у свою чергу, підтверджує потужний запит на зміни, який є в суспільстві. Відповідно до результатів соціологічного дослідження, проведеного Соціологічною групою Рейтинг у жовтні 2018 року, 76,6% українців, які вже обрали своїх лікарів, задоволені ними.

Читайте також