Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про формування експертних груп для супроводу державних закупівель

16 квітня 2019
3436

У ЗМІ та соцмержах поширюється неправдива інформація про формування експертних груп для супроводу державних закупівель і недостовірні заяви деяких організацій щодо прозорості цього процесу. Насправді ж вперше процес формування груп був публічним, абсолютно прозорим і відкритим, а відкритий лист про непрозорість централізованих закупівель ліків підписали зокрема представники тих організацій, що не захотіли розкривати інформацію про своє фінансування, можливий зв’язок з фармацевтичними компаніями і тому отримали відмову.

Правдиві факти про формування експертних груп для супроводу державних закупівель:

1. Вперше процес формування експертних груп для супроводу державних закупівель відбувся публічно і за новими чіткими вимогами. Подати документи могли всі бажаючі. Це зробили 34 інститути громадянського суспільства щодо участі 42 представників. За результатами відбору до 19 експертних груп було включено 22 представника громадськості від 19 інститутів громадянського суспільства.

2. Інститути громадянського суспільства мали повідомити свої джерела фінансування і зв’язок з фармвиробниками. Одним із ключових критеріїв включення до експертних груп було декларування конфлікту інтересів та розкриття даних про отримання коштів від виробників лікарських засобів та медичних виробів. Ця європейська практика є вкрай важливою, адже саме члени експертних груп надають рекомендації МОЗ України щодо багатьох важливих аспектів державних закупівель та фактично використання державних коштів.

3. Лише 4 з 34 інститутів громадянського суспільства не подали інформацію про джерела фінансування:

  • ГО «Асоціація хворих на легеневу гіпертензію» (делегований представник -  Александрова Оксана)
  • ГС «Орфанні захворювання України» (делеговані представники -  Кулеша Тетяна, Заморська Тетяна, Лариса Волошина)
  • БФ «Запорука» (делегований представник -  Наталія Оніпко),
  • БФ «Твоя Опора» (делегований представник  - Валерія Татарчук).

У відповідь на листи про необхідність зазначення цієї інформації (https://bit.ly/2Zf6mQ4, https://bit.ly/2Ix8752, https://bit.ly/2GonVpa, https://bit.ly/2v7GLe3) інститути надали лише агреговану інформацію про джерела, без розкриття  назв юридичних осіб, що здійснювали платежі.

У декількох громадських організацій інформація про джерела фінансування не відповідала переліку реалізованих проектів, зокрема, ГО «Разом у майбутнє» (представник Ірина Яценко).

4. Співпраця інститутів громадянського суспільства з виробниками лікарських засобів та медичних виробів є прийнятною практикою як в Україні, так і в світі. Саме завдяки такій співпраці інститути часто отримують доступ до інноваційних продуктів та медичних товарів, кошти на проведення різноманітних заходів тощо. Але у такому випадку вони не можуть паралельно впливати на закупівлі ліків державою. Тому інформація про джерела фінансування має бути доступною.

5. МОЗ України готове повторно розглянути включення інститутів громадянського суспільства до експертних груп, якщо буде надано повний перелік відповідних документів та джерела фінансування. Крім того, при формуванні номенклатур, як і раніше, буде проходити процес громадського обговорення, а представники інститутів громадянського суспільства будуть мати змогу надалі відвідувати засідання робочих груп, включаючи Постійну робочу групу із супроводу державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

6. До складу експертних груп не включили лікарів, які отримували кошти від переважної більшості виробників лікарських засобів, МНН яких є в номенклатурі. Такі фахівці будуть перебувати у постійному конфлікті інтересів і не зможуть долучатись до обговорень та голосувань, що зробить роботу груп неефективною.

Читайте також