Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про фармакологічну мафію

7 лютого 2019
4276

Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук у методиці своїх звинувачень використовує інструменти російських тролів і ботів. Його безпідставні звинувачення і відверта брехня щодо якості ліків і вакцин ставлять під загрозу життя і здоров’я українців. Відкиньте емоції і читайте правду!

Маніпулятивне питання: “Чим відрізняється вітчизняна фармакологічна мафія Богатирьової і К. від міжнародної фармакологічної мафії яку в Україну привела Супрун і К?”

Чесна відповідь: Фармакологічна мафія як така за часів нинішньої команди МОЗ України втратила свої позиції в охороні здоров’я. Через антикорупційні кроки МОЗ України і безкомпромісну позицію у цьому питанні такими гучними і емоційними є безпідставні звинувачення представників старої системи на адресу керівництва міністерства. І саме цим у тому числі спровоковані позови до суду на в.о. міністра охорони здоров’я доктора Уляни Супрун.

Закупівлі ліків через міжнародні організації стали одним із найпотужніших антикорупційних заходів. Це дозволило зруйнувати схеми, які будувалися в системі охорони здоров’я десятиліттями.  У 2017 році Рахункова палата оприлюднила звіт, де визнала, закупівля ліків через міжнародні організації заощадили до 40% бюджетних коштів на ліки, а деякі препарати закуповувалися у 26 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Цього року звіт Центру протидії корупції показав, що 90% ліків для онкології тепер закуповуються дешевше, ніж це робило МОЗ України до трансформації державних закупівель. Одну і ту саму вакцину сьогодні міністерство купує через міжнародні організації у 8 разів дешевше, ніж до запровадження закону про закупівлі ліків через міжнародні організації. Це означає значно більше безоплатних ліків для пацієнтів, безперервний курс лікування, менша смертність, здоровіша і захищена державою нація.

 

Маніпулятивне питання: “Хто ж тоді завіз в Україну 400 000 доз американської вакцини від кору непридатної для використання і арештованої американським (!!!) судом? Лікарі мені, щодо цієї вакцини прямо сказали, що краще хворіти ніж робити нею щеплення!”

Чесна відповідь: Вакцина проти кору, паротиту і краснухи MMR-II виробництва США, придбана для україни Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), якісна і ефективна. Ця вакцина зареєстрована і широко використовується в Америці, є у списках американського Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA), що зокрема контролює безпечність вакцин. Тобто про арешти, заборону, непридатність цієї вакцини не йдеться. Також ця вакцина зареєстрована в Україні. Отже, тези депутата Радикальної партії - це популізм і відверта брехня.

Якщо ваш сімейний лікар відмовляє робити щеплення не через медичні причини - змініть його, адже він не дбає про ваше здоров’я. Суть трансформації первинної допомоги - вільний вибір лікаря (навіть у приватній клініці) для пацієнтів і доступ до професії і високої заробітної плати для грамотних і чесних фахівців, кому пацієнти готові довірити своє здоров’я.

 

Маніпулятивне питання: “Хто закупив для МОЗ тести по гепатиту в Російській Федерації хоча аналогічні виробляються в Києві та Харкові? Невже РФ вже припинила агресію проти нашої держави?”

Чесна відповідь: Готові тест-системи для перевірки донорської крові (на гепатит С, гепатит Б і сифіліс), закуплені МОЗ України, - українського виробництва. МОЗ України вважає неприпустимим спонсорувати країну-агресора у будь-який спосіб. У червні 2018 року міністерство окремо закликало всі заклади медичної допомоги, що можуть здійснювати закупівлю лікарських засобів і медичних виробів у різних регіонах України самостійно, за кошти місцевих бюджетів, не погоджуючи це з міністерством, про необхідність врахувати цю позицію міністерства при проведенні тендерів на місцях.

 

Маніпулятивне питання: “Чому в Україну масово ввозяться ліки іноземного виробництва термін придатності яких закінчується протягом місяця після їхнього ввезення?”

Чесна відповідь: Україна ніколи не закуповувала, не закуповує і не закуповуватиме ліки чи вакцини з закінченим терміном придатності чи терміном, що збігає через місяць після ввезення, окрім груп препаратів, повний термін придатності яких не перевищує місяць у зв’язку зі специфікою виробництва.

 

Маніпулятивне твердження: “Для мене особисто, Олега Ляшка та нашої команди життя і здоров’я українців понад усе! А тому запрошую всіх адептів секти Супрун до фахової та предметної дискусії а не бла, бла, бла…”

Коментар: Перекручування фактів і спроби маніпуляцій із вразливими для суспільства темами, наклепи на вакцинацію і створення загрози для національної безпеки України - це не турбота про життя і здоров’я українців.  Спроби зняти з порядку денного “незручних” і чесних людей не можуть виправдати навіть президентські перегони. Це зокрема показує реакція громадськості на ухвалу суду.

Читайте також