Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Амбулаторію, відбудовану після російської окупації, відкрили на Київщині

28 серпня 2023
255

У селі Загальці, що у Київській області, відбудували амбулаторію загальної практики сімейної медицини, яка була зруйнована під час окупації російськими військовими рік тому. Внаслідок влучення у будівлю російського снаряда були пошкоджені опорні стіни, дах і вікна. 

«Доступ до таких медичних послуг, як вакцинація, консультація сімейного лікаря, можливість пройти первинне обстеження чи поставити крапельницю має бути у кожного українця. З початку повномасштабної війни понад 1 400 обʼєктів медзакладів пошкоджені, 186 – зруйновані ущент, і відновлення їх є одним із головних пріоритетів для Міністерства охорони здоровʼя. В амбулаторії в Загальцях обслуговується більше ніж 4 000 осіб. Амбулаторія є незамінною для людей і системи охорони здоровʼя, вона дозволяє підсилити діагностику та профілактику неінфекційних захворювань таких, як діабет чи легеневі захворювання, і  забезпечити українців якісними та безоплатними медичними послугами», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Наразі в амбулаторії працює сімейний лікар, який здійснює первинний огляд пацієнтів та спрямовує їх у разі потреби до спеціалізованих закладів за результатами діагностики, виписує рецепти на медпрепарати за програмою «Доступні ліки» та проводить вакцинацію населення. 

Відбудувати амбулаторію, відновити пошкоджену будівлю та техніку вдалося в рамках співпраці МОЗ з міжнародними партнерами. У проєкті з відновлення медзакладу взяли участь представники міжнародної організації «Проджект ХОУП» (Project HOPE) та благодійної організації «Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів». 

Довідка: Загальцівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини у Бучанському районі входить до складу Бородянського центру первинної медико-санітарної допомоги. Бородянський ЦПМСД включає 15 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 23 фельдшерсько-акушерські пункти.