Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

5 країн перейняли український досвід закупівель ліків через міжнародні організації

5 червня 2018
4309

Успішний досвід України у сфері закупівель ліків через міжнародні спеціалізовані організації перейняло вже  5 країн регіону.  Протягом 2017-2018 років договори про закупівлю ліків із Програмою розвитку ООН уклали Боснія і Герцеговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан і Узбекистан.

Ще ряд країн Східноєвропейського регіону планують укласти договори найближчим часом. Усе це – країни, що традиційно закуповували ліки централізовано, на національному рівні, та нещодавно обрали спеціалізовані організації як оптимальний інструмент закупівель.  

«Для подолання кричущої корупції під час державних закупівель ліків Україна в 2015 році здійснила дуже нестандартний крок, залучивши до цього процесу незалежні міжнародні організації. – зазначає Ольга Стефанишина, заступник міністра охорони здоров`я. – Час показав, що ця реформа є не лише одним з найкращих інструментів подолання корупції. Вона рятує людські життя, адже тепер ми закуповуємо в рази більше ліків для тяжкохворих. Ми раді ділитися цим досвідом з іншими країнами, допомагати порадами і рекомендаціями».

За даними звіту Рахункової палати України, міжнародні організації заощаджують до 39% бюджетних коштів, виділених на закупівлю ліків. Заощадження дозволяють збільшити обсяги закуплених ліків та охопити лікуванням більшу кількість пацієнтів. Деякі ліки закуповуються у 67 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Кількість додатково закуплених ліків на заощаджені кошти за деякими напрямами сягає 70%.

Приєднання нових країн до механізму закупівель через міжнародні організації відкриває нові ринки для українських виробників: вітчизняні компанії зможуть брати участь у тендерах на постачання ліків у ці країни. Так, наприклад, в рамках національної програми Республіки Молдова по боротьбі з туберкульозом у 2017 році були придбані протитуберкульозні препарати українського виробництва.

Довідково: Закупівлі ліків до 2015 року були для України болючим питанням: за даними СБУ до 40% коштів, виділених на закупівлю ліків, переплачувалось і розкрадалось. Через що дуже мало пацієнтів були забезпечені лікуванням. У 2015 році було прийнято закон, що дозволяє здійснювати закупівлі ліків для України із залученням міжнародних організацій. Четвертий рік поспіль закупівлі препаратів для України здійснюють Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), британська закупівельна агенція Crown Agents. Усі організації визначені ухваленим Парламентом законом та мають значний досвід у галузі медичних закупівель.

Читайте також