Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

300 пацієнтів з інфарктом міокарда врятували лікарі Рівненської обласної лікарні у 2018 році

1 лютого 2019
3898

Упродовж минулого  року лікарі відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні провели понад 800 коронарографій і 500 стентувань, 300 з яких – пацієнтам із гострим інфарктом міокарда.

Пацієнтка похилого віку поступила у відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні у критичному стані – із гострим інфарктом міокарда, який був ускладнений кардіогенним шоком (критичне падіння тиску). Інтервенційний кардіолог Юрій Бурдаш одразу провів коронарографію, яка виявила, що дві коронарні судини закриті, а третя має непрохідність через особливості структури. Після встановлення двох стентів, стан пацієнтки вдалося стабілізувати. Далі на хвору чекатиме медикаментозне лікування.

Для Юрія Бурдаша - це вже друге операційне втручання за день, а попереду – мінімум дві коронарографії, оскільки до відділення направили ще двох хворих. Незважаючи на свій молодий вік (30 років), лікар вже має серйозний досвід – 250 коронарографій і 120 стентувань.

Наразі у відділенні інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні працюють троє інтервенційних кардіологів на чолі з завідувачкою відділення Ларисою Черначук. Вони чергують цілодобово і приймають в середньому 4 пацієнти на день, іноді – по 8-9.

Усі дослідження та операційні втручання проводяться за допомогою нової ангіографічної системи, яка запрацювала у Рівненській обласній клінічній лікарні у лютому 2018 року. Надсучасний ангіограф був придбаний за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», що реалізується у Рівненській області. Усі дослідження на ангіографі – безоплатні для пацієнтів.

Також рентген-операційну відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні в рамках проекту було укомплектовано портативними апаратами штучної вентиляції легень, які постійно працюють під час операцій, та тимчасовим зовнішнім кардіостимулятором, який використовують при АВ-блокадах, які розвинулись внаслідок інфаркту.

«Я працюю з 1995 року і такого оснащення та забезпечення у нас ніколи не було. Зараз маємо широкий вибір стентів та розхідних матеріалів. Нова ангіографічна установка використовується для діагностики та лікування хвороб серця, як в екстрених випадках, так і в разі планових втручань», – говорить завідувачка відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні Лариса Черначук.

Окрім, ангіографічної системи відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні отримало кардіомонітори, дефібрилятори та аспіратори, які розміщені у двох палатах інтенсивної терапії.

Не менш важливим стало придбання для відділення цифрового аналізатора, який також закупили за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України. З його допомогою лікарі, окрім іншого, проводять тропонінові тести. Такий тест дозволяє точно визначити чи є у людини інфаркт міокарда.

«У нас у відділенні є своя мікролаботарія, яка дозволяє зробити тропоніновий тест за 12 хвилин. Завдяки цьому ми можемо швидко зорієнтуватися чи є у пацієнта інфаркт і чи потрібно його терміново забирати в операційну. Цей тест показує, що міокард ушкоджений, навіть коли кардіограма не зреагувала. Добре, що такі ж аналізатори були закуплені і для всіх ЦПМСД області. Тепер сімейні лікарі після проведення тропонінового тесту знають, що протягом доби пацієнта треба скерувати до нас у відділення, бо в нього закриваються судини», – говорить Юрій Бурдаш.   

Читайте також