Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

29 постраждалих українців евакуювали МОЗ та Єврокомісія до спеціалізованих клінік Європи цього тижня

27 серпня 2022
2733

Міністерство охорони здоров'я України у співпраці з Європейською комісією продовжують евакуювати постраждалих громадян України на спеціалізоване лікування до клінік Європи.

Протягом цього тижня вдалося евакуювати та доправити до Норвегії, Данії, Нідерландів та Німеччини 29 українців. Нагадуємо, що зазвичай евакуюють дорослих і дітей із комбінованими пораненнями, опіками, мінно-вибуховими травмами та іншими тяжкими захворюваннями. 

Внаслідок постійних бойових дій, обстрілів та пошкодження інфраструктури надання медичної допомоги на сході та прифронтових територіях суттєво ускладнюється. Саме тому евакуаційні рейси, організовані МОЗ та партнерами, продовжуються, а постраждалі українці мають змогу пройти лікування та/або реабілітацію за кордоном.

Цього разу в евакуаційних групах були цивільні особи з онкологічними захворюваннями зі Львівщини, Хмельниччини, Київщини та інших регіонів України. Всі вони потребують продовження спеціалізованого лікування. Також на лікування та подальшу реабілітацію відправлено пацієнтів із мінно-вибуховими травмами, які вони отримали внаслідок ворожих обстрілів. 

Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі, де стабілізують стан пацієнтів. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт, якими українців транспортують до країн Європи для спеціалізованого лікування.

МОЗ продовжує співпрацювати з європейськими партнерами та колегами з перших днів війни. Спочатку Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.