Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олександр Лінчевський: Як працюють міжнародні протоколи і чому українська медицина має підлаштовуватись під потреби пацієнта

1 серпня 2019
2922

Що таке протоколи лікування та як вони стосуються кожного пацієнта, розповів заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський “Українській правді. Життя”.

Протокол – це план лікування того чи іншого захворювання, стисле узагальнення рекомендацій лікарям щодо діагностики, лікування, вакцинації тощо.  Це як підказка, нагадування, з якою лікарю слід час від часу звірятися.

В Україні обов’язковість слідування медпротоколам закладена в основи законодавства. Тобто до 2017 року українські реалії були такі: є наказ МОЗ України, який затвердив протокол, і він обов’язковий, поки його офіційно не оновлять. Навіть прогресивні лікарі мусіли слідувати деяким застралим протоколам, які навіть технічно не могли оновлюватися достатньо швидко.

Тому у 2017 році МОЗ України дозволило українським лікарям використовувати сучасні міжнародні медичні протоколи (наказ 1422). 

“Наказ №1422 дозволяє українським лікарям вже сьогодні користуватися найновішими протоколами, за якими працюють наші колеги в розвинених країнах світу, і надавати меддопомогу на сучасному рівні українським пацієнтам”, - говорить Олександр Лінчевський. 

Якщо раніше світові протоколи адаптували до можливостей медзакладу, то тепер система змінюється під потреби пацієнтів. іі це правильно, адже, наприклад, лікувати інсульт без комп’ютерного томографа - це надзвичайно ризиковане і невиправдане заняття. 

Докладніше: “УП.Життя”

Читайте також