Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

Відповіді на поширені питання про вакцинацію від кору

7 березня 2019
189149

Яка вакцина захищає від кору і наскільки вона безпечна? Де і коли треба зробити щеплення? Які є протипоказання? Підготували відповіді на ці та інші питання про вакцинацію від кору.

Яка вакцина захищає від кору?

Від кору захищає комплексна трикомпонентна вакцина КПК, що забезпечує імунітет одразу від трьох захворювань: кору, паротиту (свинки) та краснухи. Згідно з календарем щеплень, для захисту від кору потрібно ввести дві дози вакцини: в 1 і 6 років.

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, принаймні 95% населення мають бути щеплені двома дозами вакцини КПК для забезпечення надійного захисту від кору.

 

Яка вакцина наявна в Україні?

Наразі в Україну для щеплень КПК постачають такі вакцини:

  • «Пріорикс»/Priorix (виробник GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Бельгія), прекваліфіковану ВООЗ, найавторитетнішою організацією світу в сфері охорони здоров’я.
  • «М-М-Р ІІ»/M-M-R II (виробник Merck & Co., Inc., США), схвалену державним Управлінням продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration (FDA), яка також є однією з найавторитетніших установ світу в цій сфері.

Обидві вакцини безпечні, ефективні й гарантовані державою безоплатно в рамках національного календаря профілактичних щеплень. Більша кількість постачальників дозволяє країні уникнути нестачі у разі дефіциту продукту від одного виробника. Це особливо важливо під час спалаху, адже лише з початку року на кір в Україні захворіли понад 26 500 людей, і 10 із них померли.

 

Наскільки безпечна вакцина від кору?

Вакцина КПК використовується вже понад 50 років, і понад 500 мільйонів доз вакцин з протикоровим компонентом було введено в більш ніж 100 країнах світу. Вакцина проти кору безпечна та ефективна.

Вакцини, як і будь-які ліки, можуть викликати реакції, але серйозні реакції на вакцину — вкрай рідкісні. У той час, як кір може мати тяжкий перебіг, нести ризик госпіталізації і смерті, щеплення вакциною КПК — безпечне. Імовірність серйозної алергічної реакції на вакцину КПК становить одна реакція на мільйон щеплень. Тоді, як із 1 000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення.

 

Як і де зробити щеплення від кору?

Наразі вакцина КПК наявна в державних медичних закладах. Для дітей до 18 років вакцинація від кору в Україні є безкоштовною.

Також Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ про проведення безкоштовної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Зокрема йдеться про медиків, освітян, студентів, поліцію, військових, учасників Операції об’єднаних сил.

Отримати щеплення можуть дорослі, які контактували з хворим на кір. Не відкладайте візит до лікаря, щоб зробити планове або надолужити пропущене щеплення.

 

Коли вакцинувати дитину?

В Україні роблять щеплення від кору двічі: у 12 місяців та в 6 років. Якщо дитині незабаром виповнюється 1 або 6 років, це означає, що наближається час вакцинації від кору. Дуже важливо не відкладати щеплення.

Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, потрібно звернутися до лікаря і якнайшвидше надолужити пропущені щеплення КПК.

 

Що робити, якщо батьки вказують на те, що записи про щеплення їхньої дитини є неправдивими, та/або не пам’ятають, які із записаних у довідці дитини щеплень робили насправді? 

У такому випадку батькам треба звернутися до медичного закладу і зробити дитині щеплення. Додаткове щеплення від кору НЕ шкодить дитині, а навпаки — посилює захист.

 

Як захиститися від кору дорослим, які не входять до груп ризику?

Усім дорослим, які не були щеплені від кору або не перехворіли на кір, потрібно вакцинуватися. Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем про можливості вакцинації проти кору.

 

Чи є вакцини від кору в приватних клініках?

Вакцина КПК зареєстрована в Україні й може закуповуватися приватними клініками. МОЗ не регулює, які вакцини і в якому обсязі завозити постачальникам на приватний ринок України.

 

Чи можна вакцинуватися під час спалаху?

Під час спалаху надзвичайно важливо захистити дитину від кору. Якщо дитині виповнюється 12 місяців або 6 років, якщо дитина пропустила планове щеплення від кору раніше — вакцинуватися вкрай потрібно! Щеплення — єдиний надійний спосіб здобути захист від інфекцій. Так само, якщо дорослий не має щеплення, його потрібно зробити.

 

Що трапиться, якщо вакцинуватися вже після контакту з хворим, тобто імовірно заразившись?

У таких випадках і здійснюється вакцинація контактних осіб (наказ МОЗ України №595 від 16 вересня 2011), що також відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. Таким чином імунна система починає «бігти наввипередки» з вірусом, виробляючи антитіла. Що швидше зроблено вакцинацію, то вищою є імовірність уникнути хвороби чи принаймні полегшити її перебіг.

Якщо людина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію протягом перших 72 годин. Пізнішу вакцинацію також рекомендовано, проте її ефективність вже буде не такою високою. У деяких випадках також показане введення імуноглобуліну.

 

Чи можна вакцинуватися від кору в сезон грипу?

Так. Якщо дитина або дорослий почуваються добре, немає жодних причин відкладати щеплення від кору через те, що в країні грип. Попри поширений міф вакцинація не послаблює і не перевантажує імунну систему.

За світовими стандартами застуди з температурою до 38,0°С–38,5°С не є протипоказанням до вакцинації від кору.

Навіть більше, вакцинуватися від кору та грипу можна в один день — у різні ділянки тіла.

За результатами наукових досліджень окремих випадків бактеріальних та вірусних інфекцій в популяції після щеплення (0–30 днів, 31–60 днів і 61–90 днів), було встановлено, що вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій, не «перевантажує» імунну систему, не послаблює захист організму в цілому.

Так, твердження, що вакцинуватися проти кору під час зростання захворюваності на грип і ГРВІ небезпечно, є необґрунтованим та не відповідає дійсності.

 

Які є протипоказання до вакцинації від кору?

Перелік протипоказань до вакцинації КПК невеликий. Він не містить застуди з температурою до 38,5°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції та імунна відповідь на введену вакцину не сформується, тобто:

  1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
  2. Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).
  3. Захворювання і стани організму, коли після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, хіміотерапія в онкологічних хворих; вживання великих доз стероїдних гормонів; вживання ліків, що пригнічують імунітет; СНІД).
  4. Вагітність: вакцину КПК не вводять вагітним, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

У разі виникнення тимчасових протипоказань до вакцинації дитина отримує так зване медвідведення від щеплень. Потім пропущені за календарем щеплення потрібно надолужити.

Більшість із протипоказань — лише тимчасові. Це означає, що захистити дитину можна буде вже зовсім скоро. Важливо, щоб батьки не відкладали щеплення КПК на довгий час, позбавляючи дитину захисту від кору, а також не відкладали щеплення після тимчасових протипоказань на невиправдано довгий час.

Після гострих захворювань щеплення можна робити відразу після одужання. Так само після операції: не потрібно чекати, наприклад, місяць — щеплення можна робити щойно дитина почувається добре після хірургічного втручання. До речі, не слід відмовлятися від вакцинації живою вакциною і перед ним: якщо дитина почувається добре, відкладати щеплення КПК немає сенсу.

 

Чи можна вакцинувати дитину з хронічними захворюваннями?

Існує міф, що наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань є протипоказанням до вакцинації. Проте насправді такі малюки потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

 

Що робити, якщо людина контактувала з хворим на кір?

У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря: потрібно зробити щеплення протягом перших 72 годин. У деяких випадках також (наприклад, тим, у кого є протипоказання до вакцинації) вводять імуноглобулін.

 

Якими є ризики для невакцинованих?

Вірогідність заразитися кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%. У понад 5% людей, які перехворіли на кір, розвиваються порушення здоров’я на все життя.

 

Чому серед захворілих на кір були повністю вакциновані?

Імовірність захворіти після щеплення існує, адже жодна вакцина не може дати 100% захисту від захворювання. У 3–5% людей не формується імунітет після вакцинації. Окрім того, деякі відомості в довідках про щеплення можуть не відповідати дійсності. До того ж, захворіти можуть ті, кому ввели вакцину, яка зберігалася за неналежної температури і втратила свої властивості.

Проте навіть якщо щеплена людина захворіє, хвороба буде мати значно легший перебіг, без серйозних ускладнень. Ті ж, у кого організм не відповів на вакцину, повинні бути захищені колективним імунітетом, який можна досягнути високим рівнем охоплення щепленнями.

 

Яким є рівень вакцинації в Україні?

За українським календарем щеплень кожна дитина має отримати дві дози вакцини проти кору — в 12 місяців та в 6 років.

2018 року 91% дітей одного року отримали першу дозу вакцини від кору, та 89,5% дітей 6 років — другу дозу вакцини вчасно.

Це набагато краще, ніж, наприклад, 2016 року, коли лише 45,5% дітей одного року були щеплені від кору вчасно. Проте цього недостатньо, щоб надійно захистити людей від інфекцій. Як мінімум, 95% мають отримати обидві дози вакцини для того, щоб вірус не поширювався і можна було уникнути госпіталізації та смерті.

До того ж, залишається частка дітей, які пропустили свої щеплення за графіком в минулі роки, і їм також потрібно ввести вакцину. У 2018 році частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 57%. А частка дітей, які надолужили дві дози, іще менша — 46%.

До 2009 року принаймні 94% українських дітей одного року мали планові щеплення та понад 95% шестирічних дітей отримували другу дозу, тому випадків кору не було.

 

В яких областях рівень вакцинації найнижчий?

2018 року найнижчі рівні планового щеплення дітей одного року були в таких областях: Івано-Франківська (78.9%), Харківська (80.8%), Закарпатська (84.8%), Одеська (84.8%), Рівненська (84.8%), Черкаська (87.5%), Київська (87.9%) та Львівська (89.9%).

А найнижчі рівні охоплення плановим щепленням шестирічних дітей були в Івано-Франківській (69.6%), Київській (81.1%), Харківській (82.2%), Львівській (83.2%), Запорізькій (83.3%), Одеській (85.6%), Закарпатській (86.9%), Чернівецькій (88.1%) та Чернігівській областях (88.9%).

 

Чи достатньо в Україні вакцин проти кору?

Станом на 7 лютого 2019 року в регіонах України наявні 1 067 014 доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи. Цієї кількості достатньо для проведення щеплень.

 

Що робити, якщо в медичному закладі немає вакцин?

Якщо в кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до керівника медзакладу. Якщо він не може надати необхідну інформацію, зверніться до департаменту/управління охорони здоров’я у вашій області. За розподіл вакцин у межах області відповідає місцева влада.

Читайте також