Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

Фальшиві довідки: МОЗ України закликає батьків надолужити пропущені щеплення

1 лютого 2019
12736

Не зважаючи на відмітки про щеплення у медичній картці дитини, ви можете звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра і він направить на вакцинацію.

Через згубний вплив дезінформації багато батьків не захистили своїх дітей щепленнями. Натомість вони за хабар купили довідки, що дитина вакцинована.

Мотиви для таких рішень у батьків можуть бути різні, але в будь-якому разі вони неприйнятні, оскільки дії батьків ставлять під загрозу здоров’я та життя не тільки їхніх дітей, котрі вакциновані лише “на папері”, але й оточуючих.

Оскільки зараз в Україні триває найбільший за останнє десятиліття спалах  кору, МОЗ України пропонує захист для всіх, хто його потребує. І просить батьків, чиї діти мають неправдиві дані щодо вакцинації, надолужити всі щеплення. Не зважаючи на відмітки про щеплення у медичній картці дитини, ви можете звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра, і він направить на вакцинацію.

Якщо вам відмовляють у вакцинації - зверніться до головного лікаря/керівника медзакладу. Якщо і там не вдалося владнати питання - у місцевий департамент охорони здоров’я.

МОЗ України завжди співпрацювало з правоохоронними органами, аби відстояти справедливість і норми закону: https://bit.ly/2QIHH5J, https://bit.ly/2G2Pndg, https://bit.ly/2GcfqxQ. Але у ситуації, коли ціною питання є здоров’я і життя, час діяти, а не займатись моралізаторством чи полюванням на відьом.

Так само послідовно і вперто ми будемо впроваджувати механізми, які унеможливлять видачу підроблених довідок у майбутньому. Один із найближчих кроків - електронна медична картка. Лікар вноситиме дані про щеплення у електронну систему, тож усі маніпуляції з номерами вакцин і довідок можна буде відстежити. А з введенням ліцензування для лікарів - видача підробленої довідки буде коштувати лікарю не лише посади, а відлучення від професії.

Основні факти про кір і вакцинацію: https://bit.ly/2Dok6Qh

Докладно про вакцини, які є в Україні: https://bit.ly/2JN1Roc

Спростування небезпечних фейків:

Всесвітня організація охорони здоров’я цього року визнала відмову від вакцинації глобальною загрозою людству: https://bit.ly/2HHjVmt

Читайте також