Мед, патока, фруктоза: чи корисніші вони, ніж цукор?
Усе більше людей стараються зменшити споживання цукру і замінити його медом, патокою, фруктозою, коричневим цукром, кленовим чи навіть агавовим сиропом. Чи дійсно вони абсолютно корисні? З'ясовували разом з Дарією Озерною та Радіо Культура.
Чому варто враховувати кількість вуглеводів
Обираючи їжу, передусім важливо враховувати не тип вуглеводів, а їхню кількість. Адже як би ми не тікали від глюкози, саме на неї рано чи пізно перетворюються всі вуглеводи, які ми споживаємо. Так влаштований наш організм. Глюкоза — головна енергетична валюта, якою обмінюються між собою печінка, мозок та клітини імунної системи. Це багато продуктів: і картопля, і макарони, і цукор, і мед, і фруктоза.
На користь фруктози часто можна почути такий аргумент: вона не спричиняє різкого викиду інсуліну. Це правда. Саме тому продукти з цим вуглеводом їдять люди з діабетом. Але в решти людей надмірне споживання фруктози може спричинити здуття та хронічні захворювання, наприклад, діабет. http://bit.ly/2JbPjJ8
Крім того, фруктозу в нашому організмі може перетравлювати лише печінка. Якщо ж цього цукру забагато — печінка перетворює його на жир. http://bit.ly/2DDRT71
Що не так з замінниками цукру
Агавовий сироп містить 85% фруктози — більше, ніж звичайний цукор. http://bit.ly/2VAG1wP. Звісно, він здається нам солодшим за цукор, але споживаючи його, із вищою ймовірністю можна набрати зайву вагу чи набути проблем зі здоров’ям.
Замінити білий цукор часто пропонують коричневим тросниковим. Хоча насправді він не натуральніший за цукор із буряків з Вінниччини. Просто буряковий цукор кристалічний і білий, а в тростниковому — домішки. Тросниковий цукор може здаватися менш солодким, але ж у чай його додають, доки не стане солодко, правда? http://bit.ly/2GZvVO0
Мед не кращий ніж інші джерела простих вуглеводів. Він так полюбився і надійно закріпився на наших кухнях, бо тривалий час просто не мав альтернатив. Людство довго могло смакувати лише мед та патоку, які, крім того, були ще й дорогими. Мед дає швидкий заряд енергії виснаженій людині. І справді дослідження довели, що швидкі вуглеводи корисні в разі вірусної інфекції. http://bit.ly/2IUYyhs. Такий цукровий заряд ми отримуємо, з’ївши морозиво чи вівсянку з сиропом або випивши чай із цукром.
▪️олодкі газовані напої містять мальтдекстрозу — цукор, отриманий із крохмалю. Він дешевий і шкідливий — як і всі прості цукри, які миттю підвищують рівень глюкози в крові. Систематичне споживання солодких напоїв збільшує ризики ожиріння або діабету http://bit.ly/2LrUk2C
Але час, коли швидкі вуглеводи рятують, майже минув. На тлі переїдання вони не творять див і не зцілюють, скоріше — навпаки. Водночас, швидкі вуглеводи можуть стати в нагоді, якщо ви виснажені марафоном, сильними фізичними навантаженнями чи голодом.
Що робити, якщо навіть мед та коричневий цукор не такі вже й корисні
- Привчайте себе до несолодких смаків
Відмовтеся від солодких чаю та кави, не підсолоджуйте нічим млинці та вівсянку. Краще додайте до них трохи ягід чи кілька шматочків банану. Клітковина зменшує глікемічний індекс страви, хоч глікемічне навантаження не змінюється. Так ви не наберете зайвої ваги, а ще зекономите купу грошей на кленових сиропах і лікуванні зубів.
- Гідна альтернатива цукру, меду та сиропам — фрукти
Звісно, вони теж містять багато фруктози, але ще й — вітаміни, актиоксиданти та клітковину і багато води. Їсти фрукти на десерт — хороша ідея. Адже вони містять ще й волокна, які краще насичують організм та допомагають залишатись ситими протягом дня. http://bit.ly/2WjxETp
- Якщо ж фруктів мало, і хочеться чогось солодшого, обирайте чорний шоколад чи горіхи. Вони також можуть замінити шкідливі тістечка та батончики. http://bit.ly/2LlujlI