Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як зберегти зір, і що треба знати про глаукому

11 жовтня 2018
27485

11 жовтня - Світовий день зору

Близько 285 мільйонів людей у всьому світі страждають від порушень зору - свідчать дані ВООЗ. І прогноз динаміки цих захворювань невтішний. Глаукома та захворювання сітківки - основні причини інвалідності внаслідок порушення зору протягом останніх років в Україні. Вони ж призводять до невиліковної втрати зору.  Водночас, сліпоту внаслідок цих захворювань можна попередити завдяки ранній діагностиці та своєчасному лікуванню хворих.

 

Профілактика захворювань зору

Щоб зменшити ризики погіршення зору, передусім регулярно проходьте профілактичний медогляд, а при появі будь-яких ознак погіршення зору - негайно зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Він надасть консультацію і за необхідності направить до вузького спеціаліста.

Небезпечними симптомами є поява мушок перед очима, затуманення або погіршення зору, викривлення прямих ліній, часта зміна окулярів - у цих випадках зволікати особливо небезпечно.

«Раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось основні складові успіху в боротьбі з захворюваннями очей, зокрема - з глаукомою», – наголошує Оксана Вітовська,  експерт МОЗ України за напрямом «Офтальмологія».

В жодному разі не займайтеся самолікуванням. Ви можете лише ускладнити ситуацію, самостійно призначаючи собі ліки (у тому числі - очні краплі). Всупереч поширеним міфам, популярні методики також найчастіше не можуть ліквідувати проблему. Так, наприклад, вправи не допомагають при порушеннях рефракції, а споживання моркви/чорниці/біологічно активних добавок та фітопрепаратів не усуває проблеми із зором.

Щоби не допустити проблем із зором, повноцінно та збалансовано харчуйтесь. Адже хоча морква не допоможу відновити зір, дуже великий дефіцит вітаміну А може призвести до погіршення нічного зору.

Для профілактики захворювань зору слідкуйте за вагою, не куріть та ходіть на прогулянки. Дослідження свідчать, що міопія прогресує повільніше у дітей, які частіше бувають на свіжому повітрі.

 

Що необхідно знати про глаукому

50% людей з глаукомою не знають, що мають це захворювання. А зоровий нерв з часом руйнується і людина може осліпнути. Глаукома - група захворювань, які мають різне походження, але спільні симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску (ВОТ), звуження поля зору, розвиток атрофії зорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Хоч не існує ліків від глаукоми, якщо хворобу діагностувати на ранньому етапі, зір можна зберегти. За результатами досліджень, ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока – 9%.

«Втрата зору відбувається непомітно, поступово, і дуже часто безболісно. Саме тому пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути або зберегти зір неможливо», – зазначає Оксана Вітовська.

Терміново зверніться до лікаря, якщо помітите такі симптоми - вони можуть свідчити про наявність глаукоми:

  • літаючі мушки» перед очима;
  • райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього;
  • затуманювання зору, часта зміна окулярів.

В Україні протягом останніх років основними причинами інвалідності внаслідок порушення зору є глаукома та захворювання сітківки.

“В Україні з 2015 року перші місця серед причин інвалідності по зору посідають глаукома та захворювання сітківки, які приводять, на відміну від катаракти,  до невиліковної втрати зору. Водночас, сліпоту внаслідок цих захворювань можна попередити. Одним з найголовніших напрямків профілактики є рання діагностика та своєчасне лікування хворих. Методами скринінгу глаукоми та захворювань сітківки залишається огляд сітківки та зорового нерва,а в разі глаукоми – ще й вимірювання очного тиску”, - говорить офтальмолог Оксана Вітовська.

Читайте також