Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як зберегти здоров’я нирок: радить лікар

8 березня 2018
4951

8 березня - Всесвітній день нирки

Хвороби нирок є дуже підступними: вони розвиваються непомітно аж до важкої форми. Численні дослідження доводять, що нирки можуть втратити до 90% функцій без будь-яких зовнішніх проявів чи симптомів. Профілактичні обстеження і звичайні аналізи - крові та сечі - допоможуть вчасно виявити порушень функції нирок і розпочати лікування ще до того, як почнуть розвиватися незворотні наслідки та ускладнення.

 

Про прості щоденні правила профілактики, які допоможуть зберегти здоров’я нирок розповідає лікар-нефролог Ольга Галущак.

 

 

 

1. Будьте активними

Фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити мікроциркуляцію крові в нирках і таким чином зменшити ризик розвитку хронічних хвороб нирок.

“Для того щоб організм в цілому і нирки зокрема працювали в нормальному режимі, не потрібно багато часу чи надзусиль. Навіть легкі пішохідні прогулянки в межах 45 хвилин також принесуть користь. Ранкові зарядки і заняття спортом є важливими у профілактиці, однак норма фізичної активності завжди є індивідуальною”, - говорить лікар-нефролог Ольга Галущак.

прогулянка

Лікар наголошує, що фізична активність необхідна людині для підтримки тонусу і нормального функціонування всіх внутрішніх органів. Так, регулярні вправи допоможуть уникнути застою крові в органах малого таза, затримки сечі в організмі, запалень сечовидільної системи. Фізична активність - це також профілактика слабкої активності кишечника і поганого травлення, застою жовчі і утворення конкрементів (“каміння”),  запальних захворювань репродуктивної системи у чоловіків і жінок.

 

2. Дотримуйтеся правил здорового харчування та та підтримуйте вагу в нормі

Збалансоване харчування і підтримка ваги у нормі – це одна із головних умов профілактики діабету, серцево-судинних захворювань та хронічних хвороб нирок.

“Щоб нирки довго зберігали працездатність, їх не можна перевантажувати, змушувати працювати в “аварійному” режимі. Для цього передусім треба переглянути звичний раціон і спосіб харчування. Найпростіша профілактика хвороб нирок полягає в тому, що їжа повинна рівномірно надходити в організм, не перевантажуючи травну систему і нирки, не містити критичної кількості подразнюючих речовин - солі, прянощів”, - зазначає Ольга Галущак.

Фахівці рекомендують споживати не більше чайної ложки солі в день (по 5-6 грамів).

 

3. Пийте достатньо води

Щоб нирки працювали як слід, потрібно пити достатньо води. Добова норма споживання рідини для кожної людини залежить від багатьох факторів: статі, фізичного навантаження, клімату, загального стану здоров'я тощо. Доросла людина з вагою 70-75 кг у середньому потребує 2800 – 3000 мл рідини (включаючи усі рідкі страви, напої тощо), однак орієнтуватись варто на відчуття спраги. Згідно рекомендацій МОЗ, вода, кава та чай повинні бути основним джерелом рідини, а кількість калорійних напоїв, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої, варто суттєво обмежити. Про алкоголь навіть не йдеться - безпечної для здоров’я дози не існує.

“Профілактика ниркових захворювань у дорослих і дітей обов'язково повинна включати в себе надходження в організм достатньої кількості чистої питної води - не мінеральної або солодкої газованої води. Рідина використовується нирками як розчинник для накопичених в тканинах продуктів розпаду і формування сечі. Пити треба регулярно, рівними порціями впродовж всього дня”, - радить лікар-нефролог.

 

4. Відмовтесь від куріння

Куріння є однією із причин зменшення кров'яного потоку до деяких частин нирки. Коли менша кількість крові постачається до нирок, цей орган починає гірше функціонувати.

Крім того, куріння підвищує ризик раку нирок. Чим довше та частіше ви курите - тим вищий ризик. Небезпечні не тільки сигарети, а й сигари та люльки. Пасивні курці також потрапляють в зону ризику.

З першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися - ризики зменшуватимуться.

 

5. Проходьте профілактичні огляди і не займайтесь самолікуванням

Основні симптоми хронічної хвороби нирок - набряк гомілок, постійна втома, порушення концентрації уваги, втрата апетиту, поява крові та піни у сечі - найчастіше проявляються, коли хвороба переходить у важку форму.

“Раннє виявлення ниркової недостатності має вирішальне значення, оскільки це дозволяє розпочати лікування до того, як почнуть розвиватися незворотні наслідки та ускладнення. Не ігноруйте профілактичні огляди, особливо, коли належите до групи ризику хвороб нирок”, - говорить лікар.

Водночас, не займайтесь самолікуванням. Це стосується не лише лікування хвороби нирок. Більшість безрецептурних лікарських засобів, а особливо нестероїдні протизапальні препарати (наприклад, ібупрофен), часто викликають порушення функції нирок та відповідні захворювання.

 

6. Контролюйте артеріальний тиск

Високий артеріальний тиск є однією із найпоширеніших причин розвитку захворювань нирок. Ще не безпечніше, коли високий тиск виникає на фоні інших факторів ризику (діабету, серцево-судинних захворювань, високого рівня холестерину). У комплексі ці чинники можуть викликати серйозні порушення функцій нирок. Якщо ви належите до групи ризику, регулярно проходьте обстеження для перевірки функцій нирок.


 

Хвороби нирок: хто в групі ризику

Ви належите до групи ризику розвитку хвороб нирок, якщо у вас підвищений артеріальний тиск, діабет чи зайва вага. Ви також у групі ризику, якщо вам більше 50 років, хтось із членів вашої сім’ї страждав від хвороб нирок чи ви курите. Якщо у вас є хоча б один із зазначених пунктів, рекомендуємо проконсультуватися із лікарем щодо ризику розвитку хвороб нирок, та пройти в разі потреби відповідне обстеження.