Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Як захиститися від атак вільних радикалів

8 лютого 2019
1469

Вільні радикали забирають електрони в молекул і таким чином пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і росту пухлин. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах. Розповідаємо детально, чим небезпечні вільнорадикальні процеси і як захистити свій організм від вільних радикалів.

 

Як утворюються вільні радикали 

"Вільні радикали — це молекули, яким не пощастило. У кожної молекули є електрони. Щоб молекула добре почувалася, їх має бути парна кількість. Коли молекула втрачає 1 електрон або ж має 1 зайвий — вона стає вільним радикалом. Понад усе вона потребує знайти своєму електрону пару й тому починає грабувати молекули, в яких все добре", - пояснює на своїй сторінці доктор Уляна Супрун.

Наше тіло постійно утворює активні форми (радикали) кисню та азоту, але, зазвичай, ми їх тримаємо під контролем. Інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції.

Поштовхом для цього можуть бути:

  • Куріння. Вільнорадикальні процеси – саме той механізм, що лежить між курінням та хворобами серця і судин.
  • Радіоактивне випромінювання.
  • Промислове забруднення довкілля і вихлопні гази.
  • Озон.
  • Деякі ліки та пестициди.
  • Запалення, в тому числі при ревматоїдному артриті.
  • Сильні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку.

 

Як нейтралізувати вільні радикали

В нашому тілі та в їжі є речовини, здатні “гасити” вільні радикали – антиоксиданти, тобто “ті, що спиняють окислення”.

Вони містяться також в їжі. Тут перелік продуктів з антиоксидантними властивостями — https://goo.gl/LHd92e.

Отже, що їсти, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів:

  • Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець — тобто все оранжеве і червоне

Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали, та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) — без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.

  • Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди.

В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб. (https://goo.gl/u5nu22https://goo.gl/VWmSxm)

  • Буряк

В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки. (https://goo.gl/EK93Ym)

  • Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок

В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні. (https://goo.gl/4RgoSi)

  • Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д.

Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфаркту (https://goo.gl/ac47VL).

  • Зелений чай, кава, какао

Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках. (https://goo.gl/GYYd8phttps://goo.gl/hv9snR)

  • Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова

Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. (https://goo.gl/uADwj4) Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні. (https://goo.gl/JQzSSPhttps://goo.gl/kyp7oF)

  • Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника

В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси. (https://goo.gl/v7BMzEhttps://goo.gl/b2rT8v)

  • Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха - в них багато вітаміну С

Це найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру — коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках. (https://goo.gl/9oNC61https://goo.gl/CzmTmm).

Читайте також