Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як працює система охорони здоров’я Англії

8 квітня 2019
11211

Об’єднане Королівство Великобританії не має єдиної системи охорони здоров’я. Є Національна служба охорони здоров’я Англії (National Health Service, NHS), а є служба здоров’я Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії. NHS Англії є однією із найефективніших і найпотужніших систем охорони здоров’я у світі. Розповідаємо, як це працює.

 

Як працює Національна служба охорони здоров’я Англії

Близько 90% людей повністю підтримують принципи та діяльність NHS Англії. Служба має довіру суспільства як жодна інша інституція в країні. https://goo.gl/UgYyBe

Понад 60% — готові платити більше власних податків для фінансування NHS.

NHS Англії знаходиться на 18 сходинці із 190 у світовому рейтингу систем охорони здоров’я. На першому місці — Франція, Іспанія — на сьомому, США — на 37, а Швейцарія на 20. https://goo.gl/S8U3KG

Як влаштована система

Служба обслуговує понад 54 мільйони резидентів. Упродовж кожних 36 годин її послугами користується 1 мільйон осіб. https://bit.ly/2LA5pcL.

В NHS Англії працює понад 1,2 мільйона працівників. Зверніть увагу, в усьому Об’єднаному Королівстві приходиться 2,8 лікаря на 1000 людей — це відносно мало. https://goo.gl/RJLfJF

Серед працівників — 150 тисяч лікарів вторинної допомоги, 40 тисяч сімейних лікарів, 314 тисяч медичних сестер і братів, 18 тисяч працівників невідкладної допомоги та понад 111 тисяч медичних соціальних працівників та стоматологів. Тимчасові посади і лікарі, що ведуть приватну практику, не враховані в цих даних. Менеджмент становить 3% співробітників, це досить у порівнянні з США. Втім, медичні працівники, крім лікувальної справи, виконують менеджерську роботу.

Лікарі первинної ланки також приймають значну частку роботи на себе. Вони здебільшого працюють у практиках — об’єднаннях кількох лікарів та інших медичних працівників. На одного сімейного лікаря припадає близько 1500 тисяч пацієнтів, а на практику — 7500.

Раніше дохід лікаря вираховувався в залежності від віку і статі його пацієнтів, смертності чи ефективності призначеного лікування, в тому числі економічній. Наразі дохід звели до кількості пацієнтів, для яких лікар заповнив електронну медичну картку.

При цьому багато піклування та лікування надається у громаді. Це — так звана сommunity care, що піклується про людей “від колиски до могили”. Вона охоплює шкільних медсестер, логопедів, терапевтів, патронат стану здоров’я пацієнтів із діабетом та іншими хронічними чи психічними хворобами, людей літнього віку та паліативну допомогу.

Спектр послуг, що покриває Служба — дуже широкий. Це первинна і спеціалізована допомога, вакцинація, пологи, скринінги стану здоров’я, лікування хронічних хвороб, госпіталізація, оплата ліків (хоча і не завжди повна і лише тих, що мають доведену ефективність), невідкладна допомога, трансплантація, паліативна допомога (не завжди в повному обсязі), візити патронажної медсестри. Стоматологічні послуги покриваються частково.

Цікавою є практика профілактичних оглядів (NHS Health Check). Люди у віці 40-74 роки, навіть без жодних скарг, отримують листа від свого лікаря із запрошенням пройти регулярну перевірку здоров’я. Вона включає оцінку ризику діабету 2 типу, інсульту, хвороб серця, сечокам'яної хвороби та деменції для осіб, старших за 65 років. Лікар дає рекомендації щодо зміни способу життя чи призначає обстеження.

Якщо людині треба пройти медичний огляд для працевлаштування, чи позапланову вакцинацію перед мандрівкою, то це оплачується нею самими додатково. Попри універсальне покриття медичних послуг, витрати домогосподарств на здоров’я становлять понад 14% — люди платять за деякі ліки та догляд за родичами. Не доплачують за ліки діти та люди, старші за 60 років, вагітні жінки та матері дітей до року, онкохворі, люди з певними хронічними станами та малозабезпечені.

Понад 10% людей мають додаткову приватну страховку — вона покриває більший перелік стоматологічних послуг, а чекати на прийом лікаря менше. В Англії майже 90% ринку страхової медицини належить чотирьом страховим.

Системою задоволено 53% англійців. Людям подобається, що вона безкоштовна і багато покриває, але не до смаку, що слід чекати, що лікарі звільняються, а кошти, на їхню думку, витрачаються неефективно. https://goo.gl/BKLws3

 

Як фінансується система охорони здоров'я Англії

Велика Британія витрачає 9,8% ВВП на здоров’я. Швеція, Франція і Німеччина витрачають майже 11% ВВП. Охорона здоров’я складає третину витрат на громадські потреби в Англії. https://goo.gl/X9Wv32

98% грошей в бюджеті NHS йдуть із загального оподаткування, і лише 1,2% сплачують пацієнти. Спрямування частини податків прямо до NHS з 2013 року закріплено законодавчо.

60% бюджету йде на зарплати, 20% — на оплату ліків, і решта розподіляється між інвестиціями в обладнання та навчання кадрів.

Між ланками NHS гроші розподілялися так:

  • первинна допомога (12 млрд фунтів)
  • спеціалізована амбулаторна допомога (15 млрд фунтів) 
  • лікарні та екстрена допомога — 77 млрд. Ці види допомоги організовані через лікарняні мережі — Clinical commissioning groups. Вони займаються екстреною допомогою, лікарнями, піклуються про психічне здоров’я, розподіляють пацієнтів між лікарями вторинної ланки і віднедавна — первинної, та надають послуги з догляду у громаді.

Водночас в Англії намагаються стримувати зростання витрат на здоров’я:

  • Прописують здебільшого генерики та лише ліки з доведеною ефективністю
  • Зменшують адміністративні видатки (власне, управління покладають на лікарів, чим створюють їм навантаження)
  • Регулювати ціни на ліки шляхом переговорів із фармкомпаніями
  • Скорочують тривалість перебування пацієнтів у стаціонарах. 
  • Цікаво, що хірургія одного дня, тобто оперування і виписка день-у-день, це ефективна з точки зору піклування про пацієнта та про кошти інновація. Таку практику свого часу запровадили з ініціативи медичного персоналу, коли ті помітили, що пацієнти після операцій краще відновлюються вдома, а не в лікарнях. https://goo.gl/L4eYN7

 

Як в Україні реалізується трасформація системи охорони здоров'я за британською моделлю

Україна обрала саме британську модель для трансформації своєї системи. Будуємо систему за кількома основоположними принципами:

Впроваджуємо принцип “універсального базового покриття”, незалежно від статків. Людям не потрібно кудись йти та отримувати страховку.

Створили Національну службу здоров’я — аналог NHS. Вона виконує функцію замовника медичних послуг — кожна лікарня, що працює в системі отримує фінансування за чіткими тарифами. Інших посередників немає.

Основне джерело фінансування — загальні податки. Люди платять скільки можуть, послуги отримують всі однаково.

Якщо хтось бажає додаткові послуги — можна скористатися добровільним медичним страхуванням. Ринок швидко розвивається, адже всі заклади починають працювати за принципом "гроші за послугу".

Посилюємо первинну медичну допомогу і конкуренцію за пацієнта.