Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чому важливо вимірювати окружність талії

9 серпня 2018
15503

Всі ми звикли звертати увагу на цифру, що показують ваги. Це важливо, проте через індивідуальні особливості тіла, як-от кількість м‘язової маси в організмі, не завжди ваша загальна вага є точним індикатором. Розказуємо, які ще показники варто контролювати і, зокрема, чому так важливо вимірювати окружність талії.

 

Вимірювання окружності талії: чому це важливо

Вимірювання окружності талії - найбільш точний показник, що дозволяє виявити кількість абдомінального жиру.

Найбільш небезпечний - абдомінальний жир, що накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Він може оточувати життєво необхідні органи, такі як кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та навіть деяких видів раку (https://goo.gl/KDfdNW), (https://goo.gl/dvtj3w).

За ВООЗ, окружність талії для чоловіків 94 см, а для жінок - 80 см, означають наявність підвищеного ризику появи серйозних хвороб. 102 см та 88 см відповідно - надзвичайно високий ризик (https://goo.gl/2LK3v7).

Чому вимірювати талію важливо також пояснює Британська служба здоров’я: https://bit.ly/2vsE5bd

Як ще можна визначити підвищені ризики для здоров'я через надмірну вагу

Підвищені ризики для здоров‘я через надмірну вагу можна визначити через співвідношення окружності талії до об‘єму стегон. Щоб отримати цей коефіцієнт, потрібно виміряти ці показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт. Ризики для здоров‘я кардинально зростають, якщо цей коефіцієнт для чоловіків складає вище 0,95, для жінок - 0,85 (https://goo.gl/rnppPu).

Ще один інструмент -  індекс маси тіла, що є співвідношенням ваги і зросту. Він є стандартним показником з чітким розподілом, який показує до якої вагової категорії людей ви відноситесь.

Як визначити індекс маси тіла: https://bit.ly/2KGRRvX

Індекс показує загальний об‘єм жиру в організмі, не враховуючи те, як саме жирова тканина розподіляється. І хоч надлишок жиру вже є негативним індикатором, важливим є факт, де саме він накопичується, тому не забувайте вимірювати вашу талію.

Пам‘ятайте, що надмірна вага - це завжди проблеми зі здоров‘ям. Зайві кілограми підвищують ризик появи багатьох небезпечних хвороб. Слідкуйте за своєю вагою, будьте активні та харчуйтесь повноцінно. Це найбільш ефективні інструменти для підтримання здорової ваги.

Читайте також